JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU satsar på Risc V i superdatorer

Under sex år vill ett EU-program satsa 135 miljoner euro på prestandaberäkningar baserade på arkitekturen Risc V och annan öppen hårdvara. Det blir grunden för en oberoende och konkurrenskraftig europeisk industri, hoppas EU.

Industrin förväntas, som brukligt, att skjuta till lika mycket pengar. 

Initiativet kommer från Euro HPC (High performance computing) som tror att Risc V-ekosystemet kan producera energieffektiva alternativ till kommersiella processorer och acceleratorer. 

Exakt hur pengarna ska användas avgör du. Ansökningar tas emot mellan den 26 januari och den 4 april. 

Prestandaberäkningar ska vara den röda tråden. Dina förslag kan exempelvis handa om tillämpningar, chiplets, cpu:er, acceleratorer, portering av kod, kommunikationslänkar eller EDA-verktyg. 

En arbetsgrupp har kartlagt ekosystemet och EU:s behov och lagt rekommendationer för vad EU kan tänkas vilja stimulera. Så den rapporten vill du läsa. Den kan du kan ladda hem här (länk).

Här är ett hett tips: det du utvecklar ska vara beständigt. Euro HPC är inte intresserat av att finansiera projekt där det som produceras läggs i malpåse efteråt. Det var något som arbetsgruppen betonade. 

Euro HPC vill se standardiserade byggblock som ska kunna användas vidare. Tanken är att minska tid, risk och kostnad för utveckling av elektroniksystem. 

Det ska finns en konkret plan för detta. De som lägger anbud måste beskriva hur de säkerställer att byggblocken finns tillgängliga efter att projekten har avslutats.

En  viktig aspekt är europeiskt oberoende: att byggblocken finns tillgängliga från europeiska företag så Europa inte behöver vara beroende av teknik som kontrolleras av icke-EU-länder.

Arbetsgruppen heter Open Source Hardware & Software Working Group och består av representanter från både industri och akademi. NXP, Siemens, Bosch, Infineon, Green Waves, Sysgo och Antmicro är några av representanterna från industrin.

En svensk representant är  Jan Andersson från Cobham Gaisler i Göteborg, den svenska rymdprocessorveteranen.

På Bolgnauniversitetet finns en superdatormockup kallad Monte Cimone byggd av åtta stycken Sifive U740-kretsare på fyra processorkort. På EPI (European Processor Initiative) finns Risc V-acceleratorer för bland annat maskininlärning.

Det finns ytterligare en aktuell EU-utlysning kring Risc V i programmet KDT (Key Digital Technologies), under rubriken Design of Customisable and Domain Specific Open-source RISC-V Processors.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)