I förra veckan lyftes den första maskinen in genom dörren till det som ska bli Ligna Energys volymlina för pappersbatterier i centrala Norrköping.
– Vi fick nästan pressa på för att få in den här fantastiska maskinen från Delta ModTech genom dörren, skriver Ligna Energy i ett inlägg på Linkedin.
Maskinen är en central del i den tillverkningslina som är under uppbyggnad i de nya lokalerna i centrala Norrköping.
Företaget har utvecklat vad som enklast kan beskrivas som ett pappersbatteri för IoT-prylar. Tekniken har rötterna i forskning på Linköpings universitet och tillverkas i en rulle-till-rulle-process.
En tunn metallfolie beläggs med elektrodmaterialet och stackas sedan med en cellulosabaserad separator. Det aktiva materialet i den positiva elektroden består av kol och lignin, medan den andra sidan består av en annan organisk polymer, och kol.
För ett och ett halvt år sedan tillverkades en första omgång med tusen superkondensatorer baserade på skogsråvara. I höstas släpptes en kommersiell produkt kallad S-Power för bland annat små sensornoder.
En möjlig tillämpning är temperatur- och luftfuktighetssensor i byggnader där varje nod har en solcell och en S-Power.
Superkondensatorn är 47x44,4x0,8 mm med en vikt på 2,1 gram. Den håller 2,4 V med en kapacitans på 0,6 F. Energiinnehållet är därmed 0,48 mWh och det går att ladda den mer än 60 000 gånger.
Elektroniktidningen skrev en lägre artikel om företaget hösten 2021.
Då tillverkades batterierna hos Ynvisible i Linköping men företaget planerade för en egen produktionslina i Norrköping med målet att starta under 2023.