JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mydata ökar både fart och noggrannhet
Trots att Mydata hade en uppkäftigt stor monter var det trångt där. Mycket folk ville titta på ett noggrant monteringshuvud, ett snabbt avsyningssystem, ett helt nytt precisionsmonteringshuvud och en programvara för koppling mellan cad och produktion.


Tack vare fyra viktiga förbättringar håller svenska Mydata på att ta steget från nischleverantör till en

av de riktigt stora aktörerna i produktionsutrustningsbranschen. På Productronica visade företaget att monteringshuvudet Hydra Speedmount numera klarar 21 000 komponenter per timme, en ökning med 50 procent.

- Den verkliga hastigheten beror givetvis på kortet. Men med måttligt komplicerade kort når maskinen kanske mellan 18 000 och 20 000 komponenter per timme, och det ska mycket till för att hastigheten ska gå ner under 15 000 komponenter per timme, säger Malin Siberg, marknadsansvarig på Mydata.

Nya Hydra hanterar komponenter från passiva i 0402-storlek upp till SOIC. Men man nöjer sig inte med det. För samtidigt introducerades ett nytt monteringshuvud - Midas - som klarar montering av kretsar med tät bendelning, så kallade fine-pitch-komponenter, med 15 μm precision.



Tre gånger snabbare


Tillsammans med den tredje förbättringen, avsyningssystemet Linescan, når man en hastighet över 6 000 komponenter per timme för dessa komponenter. Det är tre gånger snabbare än man tidigare klarat, och huvudförklaringen är att Linescan kan avsyna korten i full fart - de behöver alltså inte som tidigare stoppas för att avsyningen ska kunna göras. Mydata hävdar att kombinationen av Midas och Linescan kan reducera produktionskostnaden med 25 procent för kort med flera fine-pitch-komponenter. Midas och Linescan klarar alla typer av kapslar upp till en vikt av 85 gram, alltså även QFP, BGA- och CSP.

- För flipchip krävs dock fortfarande att korten stannas när avsyningen görs. Vi har sådan utrustning också, men når förstås inte samma hastigheter då, säger Malin Siberg.

Den fjärde nyheten är en programvara kallad Mycam, utvecklad tillsammans med den amerikanske partnern Aegis Software. Mycam tar materialdata och information från cadprogrammet, emulerar produktionsmaskinen och alstrar därefter de programslingor som krävs för produktionen.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)