JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Suns första Javaprocessor är klar i början av 1998
I dagarna blir Sun Microsystems klara med den första picoJava-kärnan, det vill säga hjärtat i vad som ska bli Suns första Javaspecifika processor. Det skriver Electronic Engineering Times i sitt nummer 971.

Den nya processorn innehåller en hårdvarubaserad Java Virtual Machine (JVM) som enligt uppgift ska öka prestanda tio gånger jämfört med mjukvaruversion av Java.

Men ännu återstår att koppla samman picoJava-kärnan med de in- och utfunktioner för minneshantering som ska göra kärnan till ett komplett integrerat chips. Sun tror att det kan vara klart någon gång i början av nästa år. Och då ska processorn marknadsföras, men inte av Sun. Istället är det licenstagarna till picoJava, LG Semicon, Rockwell och NEC, som får ta hand om den biten.

Sun planerar att släppa en trio av chips - picoJava, microJava och UltraJava. Ända sedan dessa planer avslöjades för ett år sedan har projekten tilldragit sig stort intresse. Men hittills har inga stora nyheter läckt ut ur projektet, företaget har bara meddelat att allt är på spåret.

Om själva projektstatusen varit intressant för många, har den tekniska nivån på chipsen lockat fler till att spekulera. Särskilt i ljuset av att många har undrat över vilka prestanda Java kan visa upp.



För inbyggnad


PicoJava är avsedd för inbyggnadsmarknaden och Sun hanterar prestandafrågan genom att inkludera en hårdvaruversion av JVM. Med denna blir det möjligt att låta Javabytekoder exekveras direkt på chipset istället för att passera en interpretator.

- Hårdvaru-JVM ger prestanda som är jämförbara med en just-in-timekompilator och somliga fall ännu bättre, sade en Sun-källa till Electronic Engineering Times.

- Låt oss säga att du försöker använda en metod i Java. Det tar flera hundra instruktioner i en mjukvaruinterpretator. Men i en hårdvaru-JVM handlar det om tio till tjugo mikroinstruktioner.

För att anpassa picoJava för inbyggnadsbruk har Sun lagt till några instruktioner, så kallade utökade bytekoder, som inte finns med i den normala instruktionsuppsättningen i Java. De här extra instruktionerna är till för att hantera chipskontrolloperationer på låg nivå, till exempel åtkomst av register, cachekontroll och ladda- och lagraoperationer.

I praktiken är de utökade bytekoderna avsedda att göra det lättare att hantera modem och utrustning för nätverksgränssnitt. För att höja hastigheten kan de utökade bytekoderna exekveras direkt av picoJava på samma sätt som kretsen hanterar vanliga Javainstruktioner. Hårdvaru-JVMn och de utökade koderna kommer också att inkluderas i microJava, som primärt är avsedd som CPU i nätverksdatorer.

Men med UltraJava går Sun in på ett annat spår. Denna processor är avsedd att användas i kraftiga arbetsstationer.

Enligt Electronic Engineering Times källa på företaget har företaget ett slags hybrididé när det gäller UltraJava. Den ska innehålla både JVM-teknik och den karakteristik som är typisk för vanliga RISC-processorer.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)