JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elsäkerhetsverket har släppt rapporten om laddboxar

Ingen har väl missat turerna kring den norska laddboxen Easee som fick försäljningsförbud av Elsäkerhetsverket men som överklagat beslutet. Nu finns rapporten från granskningen av sex populära laddboxar för elbilar.

– Vi började planera inför marknadskontrollen för över ett år sedan då vi märkte att elbilsförsäljningen ökade kraftigt. Det kändes logiskt för oss att titta på laddboxar eftersom vi inte gjort någon marknadskontroll tidigare och samtidigt rekommenderar att elbilsägare ska använda laddbox istället för vanligt eluttag, säger Joel Lee Antman, inspektör, i en text på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Han påpekar att många av de aktörer som säljer laddboxar har begränsad erfarenhet av elektriska produkter vilket också låg till grund för beslutet att göra kontrollen.

De testade boxarna är:
Garo: GLBDCM-T222WO
Charge amps: Halo
Ctek: Chargestorm Connected 2, 3001
Wallbox: Pulsar plus
Easee: Home
Zaptec: Go

Elsäkerhetsverket har inget eget testlabb utan har anlitat ett externt provhus som bland annat tittade på hur boxarna tål vatten och fukt. Dessutom kontrollerades bruksanvisning och säkerhetsinformation, samt hur laddboxen var jordad och skyddad mot elchock. Vidare kontrollerades isolation, spänningshållfasthet och kryp- och luftmotstånd.

Alla boxar hade brister vad gäller märkning och dokumentation.

– Det är producenternas ansvar att alla produkter har en korrekt märkning. Samtidigt rör det här sig om en ny produkt och nya standarder som specificerar olika märkningskrav, därför är det inte helt oväntat att tillverkarna kan missa saker. Nästan alla de saker som vi påtalade tog tillverkarna till sig och åtgärdade utan att vi behövde fatta något tvingande beslut. Så när det gäller den delen har vi haft en bra process med tillverkarna. Men de påvisade bristerna tyder på att många tillverkare prioriterar att snabbt få ut produkter på marknaden framför att säkerställa att produkten har rätt märkning och dokumentation.

Laddboxen från Easee fick dessutom försäljningsförbud eftersom den saknade teknisk dokumentation plus att Elsäkerhetsverket ansåg att det fanns säkerhetsmässiga brister vad gäller jordfelsbrytare.

Företaget har överklagat beslutet men det kommer att ta tid innan ett avgörande faller.

– Det uppstår många missförstånd när det gäller regelverket kring standarder och vi har haft en del diskussioner med tillverkarna om tolkningen av de standarder som finns att följa. Vissa av tillverkarna menar att de standarder som finns inte har följt med den tekniska utvecklingen. Det vi säger är att standarder är en hjälp för dem att få en produkt att uppfylla kraven, men det är inget absolut krav att man ska ha en så kallad harmoniserad standard. Om man inte följer standard så har man möjlighet att på annat sätt visa att produkten är lika säker som om man hade följt standard, säger Joel Lee Antman.

Rapporten finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)