I det tysta har Peafowl Plasmonics avvecklat verksamheten trots att bolaget tagit in cirka 50 miljoner kronor, skriver Dagens Industri. Företaget utvecklade en genomskinlig solcell baserad på plasmoniska nanopartiklar.
Har cellerna hög verkningsgrad? Nej, den är usel. Grejen med dem är att de är – snygga. Jo, Peafowls nisch är strömförsörjning där estetik är helt avgörande. Skördarna är genomskinliga.
Så skrev Elektroniktidningen i april 2022 i samband med att Peafowl tog in 40 miljoner kronor i en runda ledd av Wallenbergbolaget Navigare Ventures.
Pengarna behövdes för att kunna bygga en produktionsanläggning för solcellerna som baserades på forskning från Uppsala universitet.
Solceller skapar el när plasmoniska nanopartiklar absorberar fotoner. De tävlar dock inte med kiselsolceller om generell energialstring. De kommer heller aldrig att kunna köpas separat utan var tänkta att vara integrerade i andra produkter för att strömförsörja dem.
Men i mitten av förra året, bara två år efter att Navigare Ventures klivit som delägare, valde företaget att självmant likvideras efter ett styrelsebeslut. Det framgår av handlingar hos Bolagsverket som Di tagit del av.
– Industrialiseringen av bolagets teknik var svårare och tog längre tid än planerat. Därför tog vi ägare ett gemensamt beslut förra året att likvidera bolaget och låta grundteknologin utvecklas vidare i den akademiska miljön”, skriver Navigare Ventures vd David Sonnek i ett mejl till Di.
Elektroniktidningen gjorde ett längre reportage om företaget i juni 2019.