Tillväxtverket och EU:s regionalfond satsar 70 miljoner kronor i sex halvledarprojekt som tillsammans med medfinansiering från regionala och nationella aktörer blir till 175 miljoner kronor. Finansieringen är en del av EU:s satsning på att öka unionens oberoende inom halvledarområdet.
Redan före jul kom den första nyheten att Linköping och Östergötland stod bakom ett av de projekt som fått klartecken. Konsortiet ska bygga upp en värdekedja för semiisolerad kiselkarbid inklusive galliumnitrid på semiisolerad kiselkarbid. Elektroniktidningen har en artikel om projektet i sitt senaste nummer.
Igår kom också nyheten att ett konsortium med branschföreningen Svensk Elektronik i spetsen beviljats pengar för att samordna alla halvledarprojekt som dragit igång de senaste åren och nu har Tillväxtverket släppt listan på alla sex projekten.
Förutom de två ovan, Halvledare – en svensk värdekedja och Semicon Sweden, får forskningsresursen Myfabs renrum i Uppsala, Kista, Lund och på Chalmers var sitt anslag som primärt ska gå till modernisering av utrustning och ökad servicekapacitet inom bland annat litografi, etsning och slutprocessning.
Planeringen av utlysningen har genomförts i nära samarbete med Vinnova som har kompetens på området och som de senaste åren finansierat ett antal kompetenscenter inklusive SCCC som är under uppstart och blir Sveriges nod inom EU:s forskningssatsning Chips JU.
De sex projekten:
Semiconductor Arena
- Projektägare: Kista Science City AB
- Projektpartner: Kungliga tekniska högskolan, RISE Research Institutes of Sweden AB, och Stockholm Innovation & Growth AB
- Stöd från Regionalfonden i Stockholm: 9 343 958 kronor
- Projekttid: 2025-01-01 – 2027-12-31
- Projektet syftar till att stärka ekosystemet för halvledarindustrin i Sverige genom att skapa bättre förutsättningar för företag att växa, skala upp och samverka med akademi och industri. I nära samarbete med KTH, RISE och STING arbetar vi för att involvera och engagera företag i utvecklingen av ekosystemet. Genom riktade insatser inom kompetensutveckling, nätverksaktiviteter och bättre tillgång till forskningsinfrastruktur ska projektet bidra till att Sverige stärker sin position inom halvledarindustrin.
- Projektet ska leda till ökad konkurrenskraft för halvledarföretag i regionen genom förbättrad tillgång till forskning, talang och samarbeten. På nationell nivå bidrar projektet till regeringens ambition att stärka svensk innovationsförmåga inom halvledare. Regionalt stärker det Stockholms roll som en central hubb för halvledarutveckling, vilket skapar starka synergieffekter med andra teknikdrivna sektorer i regionen.
Stärkt ekosystem för halvledare
- Projektägare: Svensk Elektronik Service Aktiebolag
- Projektpartner: Ekonomiska föreningen PhotonicSweden, Högskolan i Halmstad, Ideon Science Park AB och Lunds universitet och RISE Research Institutes of Sweden AB
- Stöd från Nationella regionalfondsprogrammet: 5 859 098 kronor
- Projekttid: 2024-11-01 – 2028-10-31
- Projektet utgår från initiativet Semicon Sweden – en nationell satsning som samlar industriföretag, startups, forskningsinstitut, akademi och organisationer på en gemensam plattform. Målet är att stärka Sveriges position inom halvledarteknologi och skapa robust infrastruktur för utveckling och innovation. Genom Semicon Sweden får aktörer tillgång till värdefull kunskap, strategiska nätverk och nya affärsmöjligheter, samtidigt som de blir mer synliga på den europeiska marknaden genom en enad röst.
- Med stödet från Tillväxtverket får Semicon Sweden resurser för att:
- Bygga upp kapacitet och kunskap inom hela halvledarvärdekedjan.
- Stärka och synliggöra svenska styrkeområden, innovationer och satsningar inom halvledarområdet.
- Ta fram en strategi för nischad produktion av halvledare i Sverige.
- Stärka Sveriges internationella samverkan inom forskning och innovation.
Myfab Uppsala för svensk halvledarinnovation
- Projektägare: Uppsala universitet
- Stöd från Regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige: 14 960 625 kronor
- Projekttid: 2025-01-01 – 2028-12-31
- Projektet ska förbättra Myfab Uppsalas stöd till teknikföretag genom att uppgradera utrustningen och öka servicen. Myfab är en forskningsinfrastruktur som ska bli mer attraktiv för industrin. Målet är att nå fler företag och förbättra deras kunskap. Nya maskiner inom litografi, etsning och slutprocessning ska ge bättre kvalitet och snabbare resultat. Dessutom ska mer personal anställas för att förbättra stödet. Projektet inkluderar även studentengagemang och bättre kontakter med näringslivet.
Myfab Chalmers för svensk halvledarinnovation
- Projektägare: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
- Stöd från Regionalfondsprogrammet i Västsverige: 4 190 563 kronor
- Projekttid: 2025-01-01 – 2028-04-30
- Projektet förbättrar Myfabs Chalmers renrumsinfrastruktur med ny utrustning för bättre kvalitet och effektivitet. Det hjälper cirka 60 forskargrupper och 30 företag. Nya halvautomatiska system för kemikaliehantering gör processerna mer pålitliga, förbättrar arbetsmiljön och minskar kemikalie- och energiförbrukningen. Projektet utvecklar nya metoder och utbildar användare för snabbare och säkrare arbete.
Myfab Lund för svensk halvledarinnovation
- Projektägare: Lunds universitet
- Stöd från Regionalfondsprogrammet i Skåne och Blekinge: 12 040 000 kronor
- Projekttid: 2025-01-01 – 2028-12-31
- Projektet ska öka användningen av Myfab Lund och stärka halvledarteknikens konkurrenskraft. Det innebär bättre service och stabilare produktionsvillkor för företag. Målet är att öka företagens kunskap och stöd, samt att skapa ett nytt labb på Science Village. Projektet främjar samarbete mellan akademi och företag, vilket leder till bättre innovationer och lösningar på klimat- och energiproblem.
Halvledare– en svensk värdekedja
- Projektägare: Innovative Materials Arena (Sankt Kors Fastighetsaktiebolag)
- Projektpartner: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag, Linköpings universitet, Linköping Science Park AB, Norrköping Science Park AB, Polar Light Technologies AB, SweGaN AB och TekSiC AB
- Stöd från Regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige: 23 520 000 kronor
- Projekttid: 2025-03-01 – 2028-06-30
- Projektet som utgår från Innovative Materials Arena (IMA) ska stärka Sveriges position inom halvledarsektorn genom tre spår: demonstration av en nationell värdekedja för semi-isolerande SiC och GaN på semi-isolerande SiC, nätverksaktiviteter och kompetenscentersamverkan, samt forskning och infrastrukturuppbyggnad. Målet är att minska beroendet av utländska leverantörer, öka kunskap om halvledarteknologi och främja innovation samt hållbar utveckling.
- Projektet riktar sig till företag, universitet och beslutsfattare. Genom utbildningsaktiviteter, seminarier och tillverkningsutveckling förbättras engagemanget och kunskapen inom sektorn. Målet är att demonstrera en försörjningskedja för halvledarmaterial och komponenter, vilket gör svensk industri mer konkurrenskraftig och bidrar till en hållbar europeisk industriell bas.