– Thin Film är inte ett halvledarföretag längre. Halvledarlabbet i Linköping är avvecklat och utrustningen är ute på försäljning. Nu satsar vi för fullt på tryckt elektronik, säger Johan Carlsson.
Thin Film är nyckelspelare i den unga och snabbt växande branschen för tryckt elektronik.
– Vi är ensamma om att kunna erbjuda minnen i tryckt elektronik, säger han.
Med i demonstrationslåda
Prestigeordern från belgiska Cartamundi har väckt uppseende. På seminarierna under konferensen ID Tech Ex Printed Electronics omnämndes Thin Film ett flertal gånger. Företagets tryckta minnen har också en viktig roll i den demolåda för tryckt elektronik som branschorganisationen Organic Electronic Association delar ut för sprida information om tekniken. Det har självklart ökat synligheten för bolaget.
Cartamundis idé bygger på att spelkortssamlarna ska kunna koppla sina kort till en dator eller spelkonsol. Det sker med en enkel läsare.
Går det bra i spelet laddas Pokemonfiguren på kortet med egenskaper som exempelvis styrka och smidighet. En figur med många goda egenskaper får fördelar i spelet. Det kortet får också ett högre värde på bytesmarknaden. Ungefär så är det tänkt.
Samlarkorten är tryckta på kartong, till exempel med flexografi, en process som är väl beprövad för tryck av till exempelvis förpackningar för detaljhandeln. Ledande, halvledande och isolerande material är tryckta i flera lager på korten. Även grafiken är framställd med flexografi. Produktionskostnaden hos Cartamundi är bara några få öre per kort. Volymerna är desto högre – det handlar om hundratals miljoner kort.
Ferroelektriskt minne
Tryckt på kortet finns Thin Films ferroelektriska minne som behåller informationen även när strömmen stängts av. Minnet består av en matris med korslagda horisontella och vertikala ledare, minnesceller finns i skärningspunkterna.
Genom att utnyttja renrum och halvledarteknik har Thin Film lyckats göra minneskretsar ända upp till 512 Mbit. Men så mycket behövs inte hos spelkorten - här räcker 20 kbit långt.
Under en rad av år samarbetade Thin Film med Intel för att utveckla sin minnesteknik. Då användes kisel som bärare. Närmare en miljard kronor satsades i utvecklingsprojektet under åren. Men 2004 valde den amerikanska halvledarjätten att kliva av. Projektet stannade upp och Johan Carlsson med flera fick lämna företaget.
Men förra året byttes företagets styrelse ut. Johan Carlsson och partnern Rolf Åberg gjorde comeback, nu i rollerna som vd och styrelseledamot. Ett tiotal personer arbetar nu i företaget.
På mindre än ett år har den nya gruppen sytt ihop sju olika samarbetsavtal. En prestation som Johan Carlsson är tydligt stolt över. På listan över samarbetspartners finns, förutom Cartamundi, Soliglie med tryckteknik, Agfa och Inktec med elektrodmaterial, Xaar med bläckstråleteknik, samt OTB Engineering med olika lösningar för tunnfilmsteknik. Kemikoncernen Solvay tillverkar det patenterade ferroelektriska minnesbläck som Thin Films teknik bygger på.
Men det dröjer innan Thin Film kan visa vinst. I somras tillfördes nytt kapital genom en nyemission på 25,6 miljoner kronor. Johan Carlsson siktar på plusresultat om cirka två år.