Skyskrapor ska slås in i solceller
Högre verkningsgrad, genomsminlighet och fri färgning är vad Nlab Solar kan bidra med till Grätzelsolcellstekniken.Det som fångar upp ljuset i grätzelsolceller är en organisk färg som målats på ytan av små partiklar av titaniumdioxid. Därför kallas grätzelceller också för färgsensibiliserade celler (dye-sensitized cells, DSC).
Nlab Solar Startår: 2009 Ort: Stockholm Sysselsatta: 7 Kapital: Vinnova och egenfinansiering av grundarna Status: Tar fram prototyp |
Nlab Solars adderar en kristall kallad 1DPC till grätzelcellerna. Det är en endimensionell fotonisk kristall som fungerar som en halvgenomskinlig spegel för en viss valbar våglängd.
Speglingen ger ljuset ytterligare en chans att fångas upp, vilket höjer verkningsgraden – tiden i det aktiva lagret förlängs.
Nlab solars teknik är tänkt att adderas som ett ”turbo” till andra tillverkares grätzelsolceller.
Ett annat sätt att få upp verkningsgraden i grätzelceller är att blanda in större partiklar. Men då förloras genomskinligheten. Med Nlab Solars teknik kan man fritt välja färg och genomskinlighet.
En perfekt nisch för Nlab solar är därför fasader. Hela fasaden på en skyskrapa kan täckas med solceller där de som ligger över fönstren är genomskinliga eller kanske mörka som solskydd.
Utmaningen är att utveckla industriell produktion av den fotoniska kristallen 1DPC. Företaget hoppas ha kommersiella produkter framtagna till år 2012.