JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Övervakar sovrummet med teknik från vardagsrummet

Övervakar sovrummet med teknik från vardagsrummet

En av huvuduppgifterna för nattpatrullerna är att förvissa sig om att allt står rätt till hemma hos vårdtagarna, så kallad nattillsyn. Det tar bara några minuter och skulle lika gärna kunna göras med en IR-modul av samma typ som sitter i TV-spel och som inte inkräktar på integriteten. Kalixföretaget Ruffcom har visat att tekniken fungerar men behöver kapital för att kunna ta nästa steg.

Ett nattligt besök väcker troligen patienten och skulle det ha hänt något så kan patienten ha fått vänta många timmar på hjälp.

– Patienterna störs, de kan bli rädda eller skrämda. Det är ett ineffektivt, omodernt sätt att jobba på, säger Arto Brushane som driver Ruffcom.

Dessutom ser kostnaderna för nattpatrullerna ut att öka snabbt. För ett par år sedan låg den totala omsorgskostnaden på 20 miljarder per år för personer över 80 år. År 2025 förväntas den ligga på 45 miljarder kronor per år och nattillsynen är en betydande del.

– Det är visserligen ett par år gamla siffror men visar på storleksordningen.

Då är det bättre att övervaka sängen med teknik hämtad från spelvärlden och skicka ett meddelande till nattpatrullen när något onormalt har inträffat.

Det kan handla om att patienten ramlat ur sängen, varit borta från sängen längre tid än vad som är normalt eller inte stigit upp på morgonen.

Räckvidden för sensorn är upp till åtta meter och normalt riktas systemet mot sängen. Med hjälp av IR-sensorn går det att räkna ut var exempelvis huvud, fötter och händer befinner sig. Därmed går det att bestämma om personen ligger med huvudet på kudden eller sitter i sängen. Det går också att se rörelser och lära systemet vad som är normala händelser och vad som ska generera ett larm.

I och med att det handlar om intelligent sensorteknik och inte kameraövervakning så slipper man misstanken om att någon kan gå in och tjuvkika, systemet skickar bara ett meddelande när något avvikande inträffar.

– Vi funderar också på att komplettera systemet med data om boendemiljön, som temperatur, syresättning, fukt med mera. Man kan använda informationen för att styra klimatet, säger Arto Brushane.

Systemet kan kopplas upp trådbudet, via mobilnätet eller wifi beroende på vad som finns tillgängligt hos patienten. Data som genereras landar i molnet och kan sedan generera ett meddelande till exempelvis nattpatrullen, en anhörig eller fastighetsförvaltaren.

Systemet är utvecklat i samarbete med två konsultföretag och testat på äldreboenden i Skellefteå och Arvidsjaur.

– Vi har legat lågt ett tag men pratat om att köra igång igen. Det finns fortfarande en del att utveckla och så försöker vi hitta medel för att kommersialisera systemet, säger Arto Brushane.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)