JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk testlösning för kretskort

Konfigurerbar, modulär, robust och kostnadseffektiv. Det är ledorden när svenska Wireflow lanserar en kretskortstestare för ICT- och funktionstest.

– Det är all vår testexpertis som kokat ned under alla år vi arbetat med NI. Vi har paketerat det på ett sätt som gör det enkelt att använda, säger Niclas Dahlgren på Wireflow.

Först ut är Wireflow Test Framework för test och programmering av kretskort. Inom en snar framtid kommer också en variant för testning av batterier och en för sensorsimuleringar. Lite längre fram kompletteras de tre vertikalerna av en fjärde för säkerhet i Labview.

– Vi har ett antal kunder som kör på den tidigare iterationen som vi nu produktifierat.

Grundat 2011

Göteborgsföretaget Wireflow ar rötterna inom systemtest av fordon baserat på produkter från NI, National instruments.

Under årens lopp har konsultverksamheten kompletterats med utveckling av ett antal kort för cRIO, säkerhetslösningar baserade på Fingeprint Cards produkter och mjukvarumoduler för Labview.

Företaget har även tagit fram testsystem åt olika kunder.

Det handlar framförallt om företag som utvecklar egna kort, exempelvis använder Wireflow den självt för att testa sina produkter, men potentiella kunder är också kontraktstillverkare som vill erbjuda testning som komplement till själva produktionen.

– Vi är tvärnära att komma i mål med en eller två EMS:are där den ena har en massa gamla testare som är trasiga och hundra olika kort som ska testas. Den andra är en EMS:are som vill upp i värdekedjan. Då passare det här utmärkt.

– Vi tror att behovet är jätte­stort, tillägger Fhilip Bergström, även han på Wireflow.

Beroende på hur mycket en kund kan om kretskortstest, och hur stort behovet är, går det både att köpa hela eller delar av testsystemet. På sikt ska det också bli möjligt att hyra det. Dessutom kan Wireflow ta hand om arbetet med att göra testbarhetsanalys, lägga upp en teststrategi och sedan skapa testprogrammet i form av exempelvis testsekvenser i Teststand.

– När det gäller support har vi olika paket beroende på hur kunderna vill ha det. Vi kan exempelvis sätta upp en virtuell maskin hos oss där vi har deras miljö som vi kan arbeta med, säger Fhilip Bergström.

Arbetet med att göra en produkt av de testare som utvecklats på uppdrag av enskilda kunder, såsom Micropower i Växjö, började för ungefär två år sedan. Mycket har handlat om att göra det enklare och smidigare att använda systemet, exempelvis ska man inte behöva dra en massa sladdar när man ska byta ut nålbädden för att testa ett nytt kort.

Bland annat har man tagit fram ett interfacekort som löser den delen och sitter i lådan med instrumenten. Beroende av vad som ska testas innehåller lådan egenutvecklade kort i kombination med produkter från NI och andra leverantörer.

– Det kan vara hela skalan från USB-instrument och ­Compact RIO till PXI, säger Niclas Dahlgren.

Vad man väljer beror av antal kanaler och prestanda som behövs.

På ovansidan av lådan finns en utbytbar nålbädd – kassett – för ICT-test. Det kan också finnas ett utbytbart kablage för funktionstest.

ICT-testet används för att kontrollera passiva komponenter och dioder. Funktionstestet säkerställer att även logiken fungerar, och därmed hela kortet.

När det gäller mjukvaran går det att blanda komponenter från Teststand, Labview och Wats, allt binds ihop av Wireflows egna gränssnitt för operatörerna.

Testsystemet är anslutet till en dator som styr testningen och i den enklaste formen returnerar den ett resultat i form av Pass/Fail. All testdata loggas dock och kan skickas upp i molnet via exempelvis norska Wats. Det går också att addera en skanner för att underlätta spårbarheten liksom en etikettskrivare för märkning av korten.

Wireflows fingeravtrycksläsare kan dessutom sköta inloggningen till systemet vilket ger ytterligare spårbarhet och säkerhet.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

För varje nytt kort behövs ett testprogram, en ny nålbädd och normalt även ett kontaktdon. Själva lådan med instrumenten går att återanvända förutsatt att det nya kortet inte ställer högre krav än lådan klarar. Det kan handla om antal kanaler, datatakter eller någon annan hård gräns.

När det kommer till ­kassetten har Wireflow ett avtal med Columbia Elektronik för det praktiska.

– Om kunden har en historik med någon annan så har vi upparbetade kanaler även till dem, säger Niclas Dahlgren.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)