JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vet när gjutningen är klar

Uppkopplade sensorer kan tyckas som en simpel produkt men för att industrin ska använda dem krävs att de fungerar klanderfritt i stökiga miljöer och att mätvärdena är kalibrerade. I slutet av november lanserade ­Halllandsbaserade Celsicom den andra generationen av sina uppkopplade mätboxar. De har blivit enklare att använda tack vare NB-IoT.

– Vi på Celsicom är några 50-plussare som känt varandra sedan 80-talet och som kände att uppkopplade mätprylar var intressant, säger Stefan Carlsson som är vd.

År 2012 startade de Celsicom men alla tre grundarna fortsatte att jobba i sina egna bolag samtidigt som de utvecklade den första generationen av uppkopplade sensorer för bland annat fukt- och temperaturmätning.

– Vi har märkt att det finns många med jättebra idéer. Det är inte det svåra. För att få ut det i verkligheten hos de stora så krävs ett systemtänk. Hade vi sålt utan Nordtec och deras ackrediterade labb hade det inte varit så enkelt.

Samarbetspartnern Nordtec, med 17 anställda i Göteborg, säljer instrument till industrin men har också labb som Celsicom fått nyttja.

– Allt är designat från grunden av oss och vi har sålt produkterna under fem, sex år till stora kunder som Anticimex, Peab, Skanska och NCC. Totalt har vi ungefär tusen system ute.

Basen i det första systemet är en gateway som ansluts till Internet via Lan eller mobilnätet. Mätboxarna pratar med gatewayen via radiokommunikation på 433 MHz-bandet och kan mäta storheter som fukt, radon, tryck och temperatur.

Även om räckvidden blir upp till 700 meter finns det alltid en del problem med plåt och tjocka väggar som kan dämpa signalen, plus att gatewayen behöver 230 V.

För knappt två år sedan började arbetet med en ny generation och i slutet av november lanserades den. Gatewayen är slopad, istället kopplas varje sensor direkt till det egna molnet via Telias halvårsgamla nät för den smalbandiga IoT-tekniken NB-IoT.

– Det är en gigantisk skillnad i enkelhet, säger Stefan Carlsson.

Med de nya mätboxarna räcker det med att ta av locket, skanna QR-koden med mobilen och logga in i molntjänsten där boxen får ett namn. Man måste också bestämma hur ofta den ska mäta och sända. Beroende på modell kan man dessutom behöva koppla in en extern givare.

Det senare gäller alltid för den lite större gula varianten som används vid betonggjutning för att mäta hållfastheten.

– Den har rejäla polskruvar för att det ska vara enkelt att skruva fast tråden.

Tråden är i själva verket en termoelementgivare som gjuts in i betongen. Genom att mäta temperaturen i betongen går det att beräkna hållfastheten och därmed se när gjutningen är klar.

– Tidigare var man tvungen att skicka en Excelfil med mät­värden till konsult.

Nu är det bara att logga in i molnet för att studera hur härdningsprocessen framskrider. För att allt ska fungera måste man också välja rätt recept på den aktuella betongblandningen.

– NCC har köpt 15 boxar till bygget av den nya centralen till Västlänken. De ser direkt nyttan, säger Stefan Carlsson.

Två andra tillämpningsområden utanför byggsektorn är temperaturövervakning i kylar och frysar liksom fuktmätning efter vattenskador.

– Vi har utvecklat en speciell tjänst där vi kalibrerar i tre dygn hos Nordtec vid 95, 85 och 75 procents relativ fukt för att se hur mycket de avviker.

Värdena lagras i molnet och kopplas till serienumret på givaren. När användaren registrerar numret hämtas kalibreringsdata automatiskt.

Vid sanering efter vattenskador används fuktgivare för att registrera trenden. När man anser att torkprocessen är klar åker en fukttekniker ut och genomför en officiell slutmätning för att verkligen fastställa att det är torrt. Idag kan de få åka ut flera gånger när processen går långsammare än beräknat.

Boxarna finns i sju modeller som kostar från 2 150 kronor medan molntjänsten börjar på 19 kronor per månad och box inklusive datatrafiken. Boxarna drivs av två AA-batterier som räcker ungefär ett år om man mäter var femte minut och skickar över mätdata var tredje timme. Det finns ett buffertminne för att inga mätdata ska gå förlorade om boxen tappar kontakten med nätet.

Djävulen sitter som bekant i de små detaljerna. Ett exempel är de små ljusgrå plastlådorna som saknar skruvar men som trots det kan sitta utomhus samtidigt som det är enkelt att byta batterier.

– Det är vår egen design med ett skjutlock, samma lösning som man använder i parabolbranschen.

Arbetet med att ta fram kapslingen inklusive verktyget för tillverkningen har tagit ett år.

– Vi har gjort ett par tusen kapslar i Kina men nu är verktyget på väg hit, säger Stefan Carlsson.

Själva elektroniken tillverkas hos en mindre leverantör i Kinna. Där görs också programmeringen och testningen med verktyg som Celsicom utvecklat själva.

Även molnet är eget.

– Varför eget moln? Annars är man i händerna på någon annan. Säg att man skulle vilja ha en viss funktion, då får man höra ”det kommer sen”, säger han och tillägger:

– Mina kollegor har drivit servertjänster och molntjänster i 25, 30 år.

Version två av programvaran som används för att presentera data ska lanseras under första kvartalet nästa år.

– Den gamla har tio år på nacken, det bli mycket mer mobiltänk, för projekt och bättre rapportgenerator.

Det går också att få larm via epost och SMS om exempelvis ett gränsvärde överskrids.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Dessutom går det att uppgradera mjukvaran i boxarna via NB-IoT även om datatakten bara är upp till 200 kbit/s.

Framöver kommer det fler funktioner inklusive GPS-position, möjlighet till extern spänningsmatning och koldioxidmätning,

– Sen får vi se vad kunderna mer vill ha.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)