JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 300 miljoner européer surfar med Huawei

44 procent av LTE-trafiken i Europa går i nät som levererats av Huawei. Konkurrenten ZTE svarar för 4 procent. 325 ­miljoner av Europas totalt 673 ­miljoner abonnenter surfar och ringer därmed via kinesiska nätverksprodukter. Siffrorna kommer från det danska analyshuset Strand Consult.

I takt med att allt fler länder i Europa portar Huawei och ZTE från att delta i utbyggnaden av 5G-näten har frågan om vad besluten kostar operatörerna blivit en het potatis. Särskilt som många länder även kräver att existerande utrustning från de kinesiska leverantörerna ska bytas ut.

Huawei lät Oxford Economics räkna på konsekvenserna och siffrorna som blev klara i juni 2020 var höga eller mycket höga beroende på vilka förutsättningar man valde. För Sveriges del skulle notan landa på 3,5 miljarder till 35 miljarder kronor de kommande tio åren. Oxford Economics har tagit med allt från uppskattat högre kostnader att bygga näten när kinesiska leverantörer inte får vara med och offerera, till BNP-tapp på grund av att utbyggnaden försenas. Dock har kostnaden för att byta ut befintlig utrustning från de kinesiska leverantörerna inte tagits med, och kanske utgör det ingen större kostnad.

En som är inne på det spåret är John Strand på Strand Consult, ett danskt analyshus grundat 1995 och med åtta anställda runt om i världen.

– Vår målsättning är att skapa transparens, att berätta hur världen ser ut, säger John Strand om en rapport som företaget publicerade i oktober förra året.

Där konstaterar Strand Consult att det finns 102 operatörer i Europa med LTE-nät och att 40 procent av trafiken går i radionät, ofta kallat RAN (Radio Access Network) från Huawei. Radiodelen av näten utgör allt från antenner till basband. Bakom radionätet finns transportnätet (backhaul) som förbinder det med core-nätet.

Det senare används bland annat för att styra näten och trafiken men också för att hantera tjänster och fakturering. Den delen av mobilnäten är dock betydligt mindre, radiodelen av nätet utgör normalt ungefär 80 procent av investeringskostnaden.

Huawei har växt från i princip noll marknadsandel år 2000 till 44 procent i takt med att operatörerna uppgraderat från GSM via 3G till LTE.

– Olika delar i nätverket har olika livstid men mycket ligger på fem till åtta år. Sen uppgraderas mjukvaran löpande och man gör även viss uppgradering av hårdvaran, säger han till Elektroniktidningen.

Betänker man då att det gått tio år sedan de första LTE-näten lanserades ligger slutsatsen inte allt för långt borta att mellan 70 och 80 procent av utrustningen är mogen att bytas ut och att det måste göras oberoende av vem som levererat den.

Resterande delar av radionätet, de 20 till 30 procent som installerats de senaste åren, kan i många fall uppgraderas till 5G med ny mjukvara så länge frekvensbanden är desamma. Enligt rapporten har de europeiska operatörerna investerat i radioutrustning för 8,75 miljarder dollar de senaste tre åren varav ungefär 40 procent är från Huawei och ZTE. Om den skulle bytas ut i förtid innebär det en extra kostnad på cirka 3,5 miljarder dollar. Det är samma summa som de europeiska operatörerna normalt investerar under 14 månader i sina radionät.

Rapporten

Understanding the Market for 4G RAN in Europe: Share of Chinese and Non-Chinese Vendors in 102 Mobile Networks går att beställa kostnadsfritt från Strand Consults hemsida.

Tilläggas kan att även många core-nät kommer att behöva bytas för att 5G-näten ska kunna ta andra steget till 5G Stand Alone som bland annat ger kortare svarstider (latens).

Att det inte behöver vara alltför smärtsamt att byta befintlig utrustning visar danska TDC och nederländska KPN. Operatören i vårt södra grannland ersätter Huawei med Ericsson medan KPA gör precis tvärt om. Båda avtalen skrevs år 2019 innan de europeiska länderna fattade beslut om villkoren för 5G-licenserna och de två operatörerna byter 100 procent av sina radionät.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Ytterligare exempel på en helomvändning är Belgien där både EU och Nato har sina ­högkvarter. Idag är näten 100 procent kinesiska.

– Operatörerna har valt Ericsson och Nokia för 5G efter politisk press. Även Luxemburg med många banker går samma väg, säger John Strand.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)