JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trycker elektronik åt andra

Övervakning av EKG, temperaturindikator, sammandragningar vid förlossningar, vätska i plåster och gaser från dålig mat är några tillämpningar för de elektronikprodukter som tillverkas i Helsingborgsbaserade Benelis tryckpressar. Omsättningen ligger på hundra miljoner kronor per år.

– Vi ska bli världsledande, inte bara på produktion utan hela vägen från idé till volymproduktion. Det är ett mål som inte är helt orealistiskt, säger Henric Ungh som tillträdde som vd för Beneli så sent som i september.
Företaget ägs sedan drygt ett år av det börsnoterade investmentbolaget Volati.

– De har höga ambitioner och vill lyfta verksamheten.

En konsekvens av affären är att den grafiska delen (etiketterna) har slagits samman med Etiketto i Malmö medan den tekniska delen, som trycker elektronik, fortsätter som Beneli i Helsingborg.

Företaget omsätter runt hundra miljoner per år och har ­ungefär 30 anställda. De manuella arbetsmomenten sköts dock av Samhall, tidigare låg det hos en underleverantör i Kina.

– Båtfrakterna tog två måna­der, nu kan vi vända på en timme. Visserligen kostar det lite extra men vi tycker att det är värt det med tanke på ­hållbarhet, leveranstid och flexibilitet, säger Stefan Lundgren som är teknikchef.

Företaget trycker i princip bara komplexa, självhäftande produkter med höga kvalitetskrav, ofta till sjukvården men även till fordonsbranschen och för industrin. Det finns nästan inga kunder med konsumentprodukter.

– Vi är certifierade enligt ISO 13485 för medicinsk utrustning vilket inte är helt enkelt och vi arbetar med att certifiera oss enligt IATF för fordon, säger Henric Ungh.

Tryckt elektronik handlar ofta om stora volymer, hundratusen­tals exemplar, men behoven behöver inte ligga på den nivån. Det går att köra betydligt mindre serier om man vill test en idé. Startkostnaden är förhållandevis låg och materialet är inte heller dyrt.

– Vi vill gärna vara med från idé till färdig produkt. Det kunden ser som behov går ofta att lösa på olika sätt men det är inte alltid kunden vet vilket som är det bästa.

Den tryckta sensorn kan i många fall ses som en förbrukningsdetalj som monteras på en hållare som innehåller elektronik för att samla in signalerna och sedan skicka dem vidare till en mobil eller annan enhet för analys.

– Det handlar inte om bara ett eller två dygn, sensorerna ska fungera upp till en vecka.

Många förknippar nog tryckt elektronik med Norrköping och testbädden Pea (Printed Electroncus Arena). Den sattes upp av dåvarande Acreo, numera Rise, och har fått stöd av innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem.

– Vi har kört samarbeten med Acreo och deltar i EU-projekt, säger Stefan Lundgren.

Ett av dessa handlar om att ta fram en smart etikett som håller koll på temperaturen som en vaccinförpackning utsätts för. Tanken är att den ska garantera att kylkedjan är obruten. Projektet har fått 6,4 miljoner kronor i stöd av Smartare Elektroniksystem och har resulterat i en lösning stort som ett kreditkort med ett elektrokromt teckenfönster, tryckt batteri, temperatursensor och utläsning via NFC.

Ett annat forskningsprojekt som företaget deltar i är Sintec som finansierats inom ­Horizon 2020 och som syftar till att utveckla mjuka, självhäftande sensorplåster som kan mäta olika parametrar på huden. Dessutom ska de fungera under flera dagar, kanske en vecka.

Det kan handla om EKG, blodsocker, vätskebalans och kroppstemperatur.

Normalt är dock substraten någon from av PET-plast med en tjocklek på 75 till 125 µm. Även bläcket är en standardprodukt.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

– Det finns en uppsjö olika sorter att köpa beroende på vad man vill göra, det är en kompetens i sig att välja, säger Stefan Lundgren.

– Vi är inte bundna till en leverantör utan kan välja vad vi anser är rätt, säger Henric Ungh.

Två tryckmetoder

Tryckningen sker i en ny och ganska udda maskin med rulle-till-rulle-teknik.

Originalet – masken – sitter dock inte på en av rullarna, det är inte en rotativ maskin, utan en flatbäddsmaskin som matar fram substratet stegvis och sedan screentrycker mönstret. Det går att ha två steg med två masker i maskinen. Mellan stegen finns ett torktorn med UV-ljus. Behövs det fler lager får man ladda om rullen.

– Fördelar med vårt sätt att trycka är att man får mycket bättre färgtäthet, säger Stefan Lundgren.

Som mest blir det uppåt tio lager.

Företaget har också mindre rotationsmaskiner som kan rullas in i renrummet vid behov. Det handlar om ett rum som ­håller klass 8 vilket är tillräckligt för medicintekniska produkter.

– Vi har ett rigoröst städprotokoll när vi gör det, säger Henrik Ungh.

När tryckningen är klar kan rullarna levereras som de är eller klippas upp till lagom stora ark i en separat maskin.

I många fall sköter Beneli även efterbehandlingen. Det kan handla om att stansa ut delarna och sedan laminera ihop dem med andra delar men också om att stoppa dem i påsar för att sedan leverera till kunden eller till kundens kund.

Men allt är inte tryckt elektronik, Beneli tillverkar också tryckta antenner för 4G och 5G, i praktiken etsade kopparbanor på ett PET-substrat. Andra elektronikrelaterade produkter är rfid-etiketter.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)