JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första processorn från Siroyan
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Det hemlighetsfulla engelska uppstartsföretaget Siroyan meddelar nu att deras första processor är under tillverkning hos taiwanesiska UMC.
Företagets förstfödda har döpts till Spey och kommer att tillverkas i en 0,15 µm-process. Den är tänkt som en demonstrator för att visa arkitekturens prestanda men ska också användas som ett utvecklingshjälpmedel för Siroyans samarbetspartners.

Spey ingår i Siroyans syntetiserbara familj med processorkärnor kallad Rubicon. Rubicon baseras på en egenutvecklad skalbar w-livarkitektur med kodnamnet Opus. Den uppges förena det bästa från risc- och signalprocessorvärlden i samma kärna och dessutom ha skalbar prestanda. Som grädde på moset ingår även inbyggd minneshantering.

Programmeringen görs dock i vanliga standardverktyg, även för signalprocessortillämpningar, med högnivåspråk som C och C++. För avlusning har man valt X-Ray från Mentor Graphics.

En av de få detaljer Siroyan avslöjat om arkitekturen är att man använder Ambabussen för intern kommunikation. Orsaken är bland annat att den är processor- och minnesoberoende. Dessutom finns det gott om IP-block med Ambagränssnitt vilket underlättar för företagets potentiella kunder att snabbt ta fram systemkretsar.

Mer information om Opusarkitekturen kommer att presenteras på Microprocessor Forum i mitten på september.

Siroyan grundades i juni 1999 för att utveckla syntetiserbara processorkärnor för systemkretsar avsedda för bland annat tredje generationens mobilterminaler.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)