Logik och fysik hamnar ibland i konflikt med varandra. Om du byter skivminne mot flashdisk så måste du exempelvis tänka efter en gång extra vad gäller partitionering – du kan skapa en logisk partitionering, som den fysiska implementationen ignorerar. Kontrons datorkortsexpert Claus Giebert förklarar varför. Och hur du hanterar problemet.
Klicka här för nedladdning! (PDF, 600 kbyte). |
|
Fler tekniska rapporter finns på etn.se/expert |
Små, robusta och klarar fem miljoner skrivcykler – det är lätt att falla för frestelsen att byta det dammiga gamla diskminnet mot en fräsch flashbaserad SSD-enhet. Fördelarna kan inte förnekas. Men det finns fallgropar. En av dem gäller partitionering. Såhär förklarar Claus Giebert:
Varje sektor på en konventionell hårddisk motsvarar en exakt definierad area på ytan av det magnetiska minnet. Därför finns det en säker rumslig separation. Och det förutsätter man omedvetet gäller även för flashbaserade SSD-enheter. I verkligheten ser det annorlunda ut. Åtgärder som Wear-Leveling (”förslitningsutjämning”) och att fördela skrivcykler över flera flashkanaler, undergräver sådana antaganden.
I en artikel i Elektroniktidningens rapportserie Embedded Expert (etn.se/expert) förklararar han hur Wear Leveling fungerar och hur den kan sabotera den säkerhet utvecklaren tror sig skapa med en partitioneringen.
Claus Giebert föreslår också lösningar – att använda två separata enheter, eller att invänta nya typer av SSD-enheter som kan frysa tilldelningen av sektorer och sidor.
Han jobbar för Kontron, så slutklämmen är förstås rekommendationen att stoppa in dubbla oberoende SSD-minnen i Kontrons panel-PC eller box-PC.
Rapporten publiceras exklusivt på svenska i Elektroniktidningens rapportserie Embedded Expert (etn.se/expert).
Texten finns här (pdf).