Störst bland analogtillverkarna är Texas Instruments, världens tredje största halvledarföretag, tätt följt av ST Microelectronics som i sin tur är världens sjätte största halvledarföretag.
Enligt Databeans sålde TI analoga kretsar för 4,35 miljarder dollar förra året, vilket ger företaget 14 procent av den totala marknaden. ST sålde för 4,16 miljarder dollar, därmed har företaget grepp om 13 procent av samma marknad. Infineon och Philips Semiconductors nummer tre och fyra på rankinglistan, med en försäljning på 2,88 respektive 2,18 miljarder dollar.
När man tänker på analoga kretsar är det vanligtvis fyra produktkategorier som poppar upp i huvudet: gränssnittskretsar, AD- och DA-omvandlare, effektkretsar och förstärkare. Ibland får även komparatorer vara med på ett hörn.
Dessa klassiska analoga kretsar tillverkas också av de klassiska analoga kretstillverkarna, som Analog Devices, National Semiconductor, Maxim och Linear Technologies, förutom Texas Instruments. Även inom detta område är TI störst, enligt Databeans. Drygt hälften av företagets analogförsäljning, 2,26 miljarder dollar, härrör från de klassiska kretsarna, där gränssnittskretsar är ett av TIs riktiga styrkeområden.
Analog Devices ligger tvåa på fjolårets ranking av klassiskt analogt med en försäljning på 1,45 miljarder dollar. Knappt märkbart efter ligger National Semiconductor med 1,44 miljarder dollar. Maxim och Linear kommer därefter med en omsättning på 1,00 respektive 0,81 miljarder dollar. Båda företagens siffror är dock uppskattningar från Databeans.
Effekthantering är hett
Tittar man närmare på de klassiska analoga kretsarna visar det sig att den totala tillväxten i dollar var blyga 8 procent i fjol. Benar man dessutom upp försäljningen på de fyra produktkategorierna visar det sig att tillväxten varierade mycket kraftigt.
Framför allt var suget efter effektkretsar mycket starkt under år 2004. Effektkretsarnas tillväxt i dollar låg på hela 25 procent, medan motsvarande siffra för förstärkare var 18 procent. AD- och DA-omvandlare och gränssnittskretsar minskade däremot sin försäljning med 5 respektive 14 procent. En förklaring till att omvandlarna hade tufft i fjol är att den planerade utbyggnaden av basstationer i Kina inte tog den fart som man tidigare räknat med.
Marknaden för klassiskt analogt värderades till 11,9 miljarder dollar i fjol. Det är alltså drygt en tredjedel av hela den analoga komponentkakan. Resterande bit av kakan består av tillämpningsspecifika och kundanpassade kretsar som blandar analogt och digitalt. Den klart dominerande tillämpningen där är telekommunikation med en tillväxttakt på över 50 procent från år 2003 och en omsättning som tangerade 9 miljarder dollar i fjol.
ST Microelectronics är världsledande inom analoga asicar - som dock har en stor portion digitalt ombord också - och helt klart det företag som dominerar området tilllämpningsspecifika (assp) och kundanpassade (asic) analoga kretsar. Knappt hälften av företagets totala omsättning på 8,76 miljarder dollar härrör därifrån. Och företaget är nummer ett när det kommer till asicar för trådlös kommunikation och pc-tillbehör samt tillämpningsspecifika kretsar för fordonsindustrin.
Infineon Technologies, Philips Semiconductor och Texas Instruments är också starka inom detta område, även om de är klart akterseglade av ST. Infineon har mycket rf för fordonsindustrin och kommunikationsområdet, medan Philips har fokus på rf inom mobila system, audio- och videokretsar för konsumentelektronik samt effekthantering. Omkring 40 procent av Philips halvledaromsättning kommer från den analoga produktportföljen.
Texas Instruments har i sin tur assp och asicar inom hela det analoga området. Den delen av verksamheten är fortsatt viktig, men det är ändå på högpresterande analoga kretsar inom det klassiska området som företaget nu satsar extra. Detta är ett strategiskt beslut från högsta ledningen.
Slutligen kan nämnas att Analog Devices har en relativt stor portion assp-kretar, främst inom trådlöst, industri och konsumentelektronik, medan National Semiconductor inte längre har tillämpningsspecifikt i fokus.