JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels processorer vässar Ericssons multimedia

På jättemässan Mobile World i Barcelona visade Ericsson och Intel hur framtidens multimediatjänster kan komma att se ut. Grunden för samarbetet är serverprocessorn Xeon, som Ericsson ska använda i sina kommande IMS-produkter, IP Multimedia Subsystem.

De är lite som en nybildad koalitionsregering, det omaka paret Intel och Ericsson. I vissa frågor, som till exempel IMS, har de samma vision och gillar uppenbarligen att spegla sig i varandras glans. I andra frågor, som Wimax kontra 3G, är de på kollisionskurs.

– Intel är en stor industrispelare som delar vår syn på vad som kommer att krävas i framtiden. Därför är det viktigt att tala om att de står bakom den satsning vi gör på IMS, säger Magnus Furustam som är ansvarig för IMS- och kärnnätsprodukter på Ericsson.

– Vi tycker det är mycket positivt och viktigt att den ledande telekomspelaren kommer att använda Intels teknologi i hjärtat av sin nätlösning. Det är en bra proofpoint för arkitekturen vilket är positiva att kommunicera, säger Johan Falk på Intels Sverigekontor.

Kan hitta nya kunder
Det var på Mobile World i februari som de två företagen hade en gemensam demonstration placerad i Intels monter.

– Där kommer vi ut till andra typer spelare än de vi normalt möter, säger Magnus Furustam.

Demonstrationen använde dock inte de nya Xeon-processorerna utan kördes på två bärbara datorer tillsammans med Ericssons nätsimulator som är en del utvecklingsmiljön för IMS.

IMS har funnits i drift sedan 2005. Idag finns det cirka 23 nät som Ericsson levererat utrustning till och företaget har beställning på ungefär lika många till. En del av produkterna har Intelprocessorer men det är först nästa år som de första IMS-produkterna bestyckade Xeonprocessorer tillverkade i Intels senaste process på 45 nm, kommer att levereras till slutkunder.

Ingår i inbyggnadsutbudet

Ericsson kommer att använda de två- och fyrkärniga processorerna 5200 respektive 5400. De är tillverkas i Intels senaste 45 nm-process och har runt 820 miljoner transistorer. Till processorerna hör minneskontrollern 5100 som kopplar ihop processorerna med maximalt 48 gigabyte DRAM av typen DDR2 533/667.

Processorerna är utvalda av Intel att ingå i företagets inbyggnadsprogram vilket innebär att de finns tillgängliga under sju år, en utökning med två år relativt vad som gällt tidigare. Varför det är just sju år, är dock oklart.

– Vi har gjort en affärsmässig bedömning att stödja produkterna under sju år. Fördelarna för till exempel telekomkunder är uppenbart, de har stort behov att skydda sina investeringar, säger Johan Falk.

Vässar upplevelsen

Tillsammans med minneskontrollerna garanterar Intel att kretsarna har ett så kallat envelopp på maximalt 200W. Det är specifikationen för rack-monterade kort i telekomprodukter och bestäms av det byggsätt som används.

Exakt vad Xeonprocessorerna kommer att utföra för arbete är dock oklart. Magnus Furustam ger följande kommentar på email efter att ha funderat på frågan:

”De nya kraftfullare processorerna gör att servern får högre kapacitet och arbetar snabbare. Man kan också minska antalet processor och få en server med mindre footprint. Realtidsapplikationer fungerar ännu bättre med kraftfulllare processorer och ger den användarupplevelse man eftersträvar det vill säga ljud, bild, film etcetera är synkroniserat, utan några eftersläpningar.”

Ericsson och Intel ska ha fler gemensamma aktiviteter typ den i Barcelona. Men i skrivande stund vill ingen av dem säga vad som blir nästa händelse.

– Vi planerar aktiviteter och har marknadssamverkan men det är inget som vi kan kommunicera nu, säger Johan Falk.

– Jag tycker att Intel är en stor industrispelare som delar vår vision om framtiden och då finns det anledning att tala om det, säger Magnus Furustam.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)