- Vi lägger en försvarlig andel av vår utvecklingsbudget här, och för oss är det en lönsam verksamhet. Fast det är ingen hundramiljonerdollarsmarknad, totalt är den värd några tiotals miljoner dollar om året, säger Wally Rhines, Mentors vd.
Mentor anser sig ha ett försprång gentemot konkurrenterna. Verktyget Seamless - som Mentor för övrigt fick idén till under ett Mentor Expo - är marknadsledande inom samverifiering av hård- och mjukvara. Under åtta år har företaget också byggt upp ett bibliotek med över 120 exekverbara modeller av processorer som används för inbyggnad. Dessutom säljer man realtidsoperativsystemet Nucleus, som används av de flesta mobiltelefontillverkare, utom Nokia.
- Nucleus är utvecklat för system på kisel. De flesta andra realtidsoperativsystem är framtagna för system på kretskort, säger Rhines.
Skillnaden mellan kisel och kretskort är också en förklaring till varför de stora programutvecklingsbolagen inom inbyggda system visat så lite intresse för denna nisch.
- Det är helt skilda affärsmodeller. Ett exempel - vi jobbar inte med royalties, utan tar en engångsavgift för vårt operativsystem.
Mentors verktyg för programutveckling ligger också i samma prisklass som de för hårdvara, det vill säga hundratusentals kronor. Det fungerar, eftersom målgruppen är både smal och krävande.
- Programvaran till ett system på kisel tas oftast fram av 5-10 personer. För andra typer av system kan programvaran utvecklas av tusentals personer, säger han.
Tekniskt finns mycket utveck-ling kvar. Det stora dilemmat heter test.
- Där är vi inte ens i närheten av någon samordning mellan hård- och mjukvara, säger Wally Rhines.
Adam Edström