Det såldes mer komponenter på den svenska Elektronikmarknaden år 2004 än 2003. Den negativa trenden sedan år 2000 har alltså brutits. Elektroniktidningen har kartlagt omsättningen för de trettio största komponentleverantörerna i Sverige.
Så har vi räknat Vi har bett företagen ange sin "omsättning för elektronikkomponenter inklusive kommissionsintäkter i Sverige". Det inkluderar displayer, optokomponenter och elektromekaniska komponenter för montering på mönsterkort, som reläer och kontaktdon. Däremot ingår varken givare, apparatlådor, mönsterkort, batterier, motorer eller kabel. Vi räknar inte heller kretskort som komponenter, med undantag av minnesmoduler. Vissa siffror för omsättningen 2003 avviker från de vi presenterade förra året. Vi beräknar rangordningen både för 2003 och 2004 utifrån de senaste siffror vi har snarare än från förra årets topplista. Siffror markerade med * ska tas med en extra nypa salt. I dessa fall vill inte företaget offentliggöra siffror och vi har skattat uppgifterna eller inhämtat dem på annat sätt. Det senaste årets händelser Juni 2004 Elfas skapare Nils E Jensen avlider, 84 år gammal. Han var aktiv i företaget in i det sista. November 2004 Farnells förbättrar sin online-databas. Användaren kan söka via detaljerade parametrar, kombinera med tidigare sökningar och plocka fram datablad. Elfa startar webbutiken Sovida som säljer dvd-spelare, USB-minnen och annan konsumentelektronik. EG Components köper Wireless Group A/S och öppnar ett kompetenscenter i Köpenhamn för trådlös kommunikation mellan maskiner. April 2005 OEM Components, Egevo och Pronesto slås samman till OEM Electronics. Maj 2005 Avnet köper Memec för 4,5 miljarder kronor, vilket motsvarar 30 procent av Memecs globala omsättning. Memec har 2 400 anställda i 30 länder. ACG Scandinavia går i konkurs. Det distribuerade bland annat rfid-komponenter. TTI börjar bygga ett centrallager i München. Det ska vara klart i augusti 2005. |
Det visar Elektroniktidningens årliga statistik över den svenska komponentbranschen.
Sammanlagt ökade elektronikkomponentomsättningen i Sverige med åtta procent under 2004, skattat utifrån de trettio största distributörerna. De ökade sin omsättning med 378 miljoner kronor till sammanlagt 4,8 miljarder kronor.
Det kan jämföras med 2003 då omsättningen minskade med 11 procent i en minskningstrend som pågått sedan år 2000.
Ökningen år 2004 skedde både hos volym-, katalog- och nischdistributörerna. De ökade med 9, 5 respektive 8 procent, enligt samma statistik.
2005 tycks sämre
Men tro inte att prognosen fortsätter att peka uppåt. Det finns snarare en tendens till att tro på en minskning 2005 bland de chefer Elektroniktidningen talat med.
- Jag tror omsättningen 2005 blir väldigt lik 2004. Kanske den går något neråt till och med. Och jag tror hela marknaden har det på samma sätt, säger Owe Westerberg, vd för Arrow.
Arrow Components ökade 2004 sin omsättning med 150 miljoner. Företaget är nu fem gånger större än tvåan Avnet. I år kommer skillnaden att krympa, eftersom Avnet köper Memec.
De stora vinnarna år 2004 var Future, TMS och Emcomp med tillväxter på 45, 46 respektive 57 procent.
För TMS är det en trend som fortsätter.
- Vi har ökat varje år sedan 2000 med 30 procent eller mer, berättar vd Tomas Möcander.
Företaget bildades 1997 och är en märkesneutral distributör med 40 000 artiklar och extratjänster som tape & reeling och drypacking. Huvudlagret i Växjö är på 8 000 kubikmeter.
Emcomps tillväxt på 57 procent låg främst i kraftkomponenter och displayer.
- Även inom rf och mikrovåg var det lite bättre fart på vissa projekt under förra året, säger Magnus Wahlström.
Projekt till Asien
Emcomp uppfattar 2005 som mindre lovande år. Man budgeterar med en lägre omsättning.
- Vi har märkt att det är lite tuffare, säger Magnus Wahlström.
Future förklarar sin 45-procentiga tillväxt med en bred kundbas och långsiktiga projekt. Också Future ger en dystrare prognos för år 2005.
- Tyvärr flyttar en del av våra projekt från Norden till Asien, säger vd Roger Holmström.
- Så möjligheten att växa på samma sätt igen är mer eller mindre obefintlig. Marknaden har helt klart stagnerat till nedgång i år jämfört med förra året. Jag tror det kommer att bli tufft att hålla samma nivå.
Sangus Richardson, med nolltillväxt 2004, hoppas däremot kunna öka sin omsättning under 2005.
- Dels har vi intressanta leverantörer på gång på alla områden. Och vi har haft en kraftig ökning på displayer och kraftelektronik, och den trenden fortsätter, säger Sverigechefen Stefan Carlberg.
Det tredje största företaget på listan, Elektronikgruppen, följde trenden 2004 och ökade med 11 procent. Vd Johan Ålander kan på grund av börsregler inte göra en prognos om omsättningen 2005. Men han tror på maskin till maskinkommunikation som ett möjligt tillväxtområde.
- Där gör vi en satsning. Vi tror det är ett område som kommer att växa snabbt. Jag tror fler bedömare skulle säga samma sak, säger Johan Ålander.
De 30 största komponentsäljarna i Sverige år 2004 (PDF, 179 kbyte)
Jan Tångring