JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tietoenator startar hårdvaruutveckling i Kina

Konsultföretaget Tietoenator satsar på att bygga upp en stor elektronikverksamhet i Beijing, som inom ett år kan vara av samma dignitet som verksamheten i Sverige. I första hand ska man där serva befintliga kunder med hårdvaruutveckling, men på sikt hoppas man även få uppdrag från kinesiska företag.
Tietoenator har redan ett bolag i Beijing med omkring 170 konsulter, men de sysslar allihop med mjukvara. Nu är det dags för företagets hårdvaruben att ta steget dit också.

- De första fem börjar den 1 december, och går det enligt plan ska vi ha uppemot 100 personer där inom ett år, berättar projektledaren Jan-Erik Wallin, till vardags ansvarig för företagets hårdvaruverksamhet i Karlstad.

En chef är redan utsedd – Daniel Stenborg – som är i full färd med anställningsintervjuer. Mestadels är det kineser som ska rekryteras, men även ett par svenskar. Centret ska få kompetens inom såväl analog som digital elektronikkonstruktion, FPGA- och rf-design, samt mjukvara för inbyggda system och inte minst mekanik.

Lyckas satsningen så blir företagets hårdvaruverksamhet i Kina snart av samma storleksordning som i Sverige och Tyskland där företaget har omkring 150 hårdvarukonsulter idag.

- Det är hyggligt lätt att rekrytera duktiga ingenjörer i Beijing, och där finns också bra universitet inte minst inom radioteknik. Det svåra är att hitta chefer och projektledare, säger Jan-Erik Wallin.

Kinakontoret ska i förstone ta hand om uppdrag från befintliga kunder, som Ericsson, Sony Ericsson, Nokia, Nokia Siemens och Alcatel-Lucent. I stor utsträckning tror Jan-Erik Wallin att det kommer att handla om mogna produkter som behöver rationaliseras, exempelvis för att sänka kostnaden och optimera produktionen.

- De här kunderna har ju ofta både utveckling och produktion i Kina, och behöver lokalt stöd, i samma tidszon och ofta på kinesiska, säger Wallin.

Tillvägagångssättet hämtar företaget från mjukvarusidan.

- Inom mjukvara har vi ett inarbetat koncept vi kallar ”smart sourcing”, där vi tar helhetsansvar och kostnadsoptimerar kundprojekt med globala resurser och samtidigt se till att bibehålla kvaliteten och leveransprecisionen. Konceptet gör att vi kan utföra uppdragen där kunden så behöver, av marknads- eller kostnadsskäl. Det tänkandet ska vi nu tillämpa på elektronikområdet med Kinakontoret, säger han.

Kostnadsbilden är förstås en viktig orsak till etableringen. Enligt Jan-Erik Wallin ligger lönekostnaderna för en kinesisk elektronikingenjör mellan en tredjedel och hälften av vad motsvarande kompetens kostar i Sverige. Och även om lönerna ökar snabbare i Kina än i Sverige så handlar det ändå inte om mer än 10-15 procents ökning per år, och dessutom är enklare tjänster betydligt billigare där än här. Så för Tietoenators europeiska kunder kan projekt som bemannas med mestadels kineser kosta mindre än hälften jämfört med att lägga samma projekt här hemma.

På sikt hoppas han även på konsultuppdrag från kinesiska aktörer.

- Men det blir en senare fråga. Vi kommer troligen att ha fullt upp med de globala kunder vi redan har, säger han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)