JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finska Flander köper Labviewspecialisten Endevo

Telekomkonsulten Flander får en rejäl bit av den svenska konsultmarknaden i och med köpet av Endevo med cirka 80 anställda.
- Vi ville växa i Sverige och Endevo är ett otroligt bra företag, säger Sam Olnén som är chef på Flanders svenska dotterbolag.

Flander tog steget från Finland till Sverige i början av 2007. Företaget har cirka 20 anställda på kontoret i Kista och i Malmö.

- Här har vi arbetat med test och utveckling för Symbian baserat på java och C++. I och med köpet av Endevo tar vi ett ordentligt kliv i Sverige och får en kritisk massa.

Företagen kompletterar varandra ganska väl. Endevo är fokuserat på projektledning och kvalitetssäkring av test medan Flander mer sysslar med att utveckla funktionstester och utföra själva testandet. Kunderna finns främst inom telekomsektorn.

I och med köpet av Endevo får Flander cirka 500 anställda i Finland, Sverige och Kina. Omsättningen förväntas landa kring 300 miljoner kronor.

Endevos 68 anställda omsatte 84 miljoner kronor i fjol och gjorde ett rörelseresultat på ganska precis 4 miljoner kronor.

Företaget grundades 1996 och har idag cirka 80 anställda i Göteborg, Malmö och Stockholm. Företaget konsulter arbetar med allt från projektledning till systemutveckling, test och kvalitetssäkring, samt stödsystem för test.

Bland annat ingår Endevo i National Instruments partnerprogram och företaget har utvecklat en metod för objektorienterad programmering med Labview kallad Goop.

Men Endevo är också partner med Flir som utvecklar IR-kameror. Endevo fungerar som företagets integratör.

När det gäller fixtur heter samarbetspartnern Columbia Elektronik och för inbyggnadsområdet samarbetar man bland annat med Embedded Artist och Suresoft Technologies.

Flanders bas finns i Finland men företaget drog igång verksamhet i Kina för tre år sedan och har idag cirka 120 konsulter där.

- Vi är en av de största nordiska konsulterna där.

I Kina gör man bland annat test av användargränssnitt som är tidskrävande men inte så tekniskt komplicerade.

- Antingen får vi testfallen av kunden eller så utvecklar vi dem här, säger Sam Olnén.

Det finns dock även en viss utvecklingsverksamhet i Kina, främst när det gäller projekt kring Symbian för Nokias räkning. Jämfört med svenska priser är de kinesiska klart lägre.

- Räknar man på ren timkostnad ligger den på 20 till 25 procent men sen tillkommer det olika kringkostnader så i slutändan kan det kanske bli halva kostnaden.

För att pressa kostnaden ytterligare har företaget öppnat ett nytt kontor i Shendou som är billigare än Peking där verksamheten finns idag.

Att affären äger rum mitt i en lågkonjuntur är inget som oroar Sam Olnén.

- Beläggningen är kanske lite lägre än den har varit men vi har fortfarande mycket att göra och kommer att rekrytera. Vi ser inte heller att någon av våra konkurrenter säger upp folk om man undantar konsulter till bilindustrin, säger Sam Olnén.

Någon köpeskilling har inte offentliggjorts.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)