JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Social hjälp på hjul

Med videosamtalsroboten Giraff kan rörelsehindrade och äldre människor kommunicera med såväl hemtjänsten som nära och kära. Skapelsen fungerar som ”Skype på hjul” och kan köras och styras på distans från en vanlig pc.
En av hemtjänstens alla uppgifter är att vara social och ge tillsyn till behövande vårdtagare som bor kvar hemma. Men trots att en tredjedel av alla hemtjänstbesök är just tillsyn och inget mer så har många av hemtjänstens kunder ett stort behov av fler sociala kontakter. Vilket är precis vad Giraff kan ge.

Steven von Rump gillar sin Giraff

– Det är väl känt att det finns ett starkt samband mellan socialt kontaktnät och fysisk hälsa, säger Steven von Rump, vd på Giraff Technologies i Västerås.

Giraff är en 1,5 meter hög motoriserad tvåvägs videokommunikatör som kan styras från vilken pc som helst. På skärmen ser vårdtagaren människan bakom pc:n. Denne kan i sin tur se vad som finns framför skärmen, och kan med enkla musklick styra Giraff dit vårdtagaren befinner sig.

– Att utveckla styrningen var det svåraste i arbetet – det tog två år. Den skulle vara så enkel och intuitiv att vem som helst ska förstå hur man gör omedelbart, samtidigt som rörelserna skulle vara mjuka.

Att skapelsen dessutom skulle vara billig gjorde att utvecklarna bara kunde använda standardkomponenter. Kommunikationen sköts via wlan, operativsystemet är Windows, och bild och ljud sköts av standardmjukvara. Elektroniken består av tre kretskort – ett moderkort för kommunikationen och videon med ett dotterkort för ljudet samt ett separat kort för motorstyrningen. Batterierna räcker för två timmars drift, sedan måste Giraff köra till sin laddstation.

– En av de förändringar vi gjort är att Giraff står vänd mot väggen, med skärmen lutad nedåt, när den laddar. Den första versionen stod med skärmen utåt och rakt fram, men det upplevdes som integritetskränkande.

Hittills finns åtta Giraffer i bruk, bland annat hos hemtjänsten i Västerås, Örebro och Eskilstuna. Totalt har företaget fått beställningar på 25 stycken som man är i full färd med att bygga ihop på övervåningen i Robotdalens hus i industriområdet Kopparlunden i Västerås.

– I slutet av nästa år hoppas jag att vi har omkring tusen ­Giraffer ute på fältet. Till det behöver vi förstås en produktionspartner – vi kan inte bygga så många själva.

På sikt är planen att göra ­Giraff styrbar även från mobiltelefoner. Steven von Rump tror också att kopplingar till biometriska sensorer, för exempelvis blodtryck, puls och andning, kan vara en logisk utbyggnad.

Giraff har sina rötter i Kalifornien där Steven von Rump grundade företaget tillsammans med bröderna Roy och Dan Sandberg. Ifjol lockades man till Robotdalen – ”ett mycket coolt ställe och det perfekta labbet för oss” berömmer Steven von Rump. Att Sverige är en betydligt mindre marknad än USA bekymrar honom inte.

– Sverige har världens bäst organiserade socialvård. Och här är det tydligt att det är kommunerna som är ansvariga för äldrevården. Det finns 290 kommuner i Sverige – det är våra kunder, och de finns på Internet allihop. Det är en perfekt marknad för ett nystartat företag – vi fick kunder på en gång här, berättar han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)