Texas satsar på små celler
Två systemkretsar för små basstationer, byggda på Armprocessorer och DSP:er, har lanserats av halvledarjätten Texas Instruments. Kretsarna klarar både 3G och LTE och har rejält med processorkraft. Enligt företaget ger kretsarna hittills oanade möjligheter att närma sig gränsen för Shannons teorem.Halvledartillverkarna gör sitt bästa för att positionera sig i denna nya värld. Senast i raden av utspel kommer från Texas Instruments, som igår på mässan Femtocell World Summit i London presenterade sina två systemkretsar TCI6612 och TCI6614. Enligt företaget är de industrins mest allomfattande systemkretsar för småcellsbasstationer, som metro-, pico och företagsbasstationer.
Båda bygger på TI:s multikärnearkitektur Keystone, där två eller fyra av de egna DSP-kärnorna kombineras med en Arm Cortex A8-kärna. På kretsarna finns även radioacceleratorer, nätverks- och säkerhetsprocessorer, dataomvandlare, rf-kretsar, effekthantering, klockor och förstärkare. Armkärnan används för styrning medan basbands- och paketbehandlingsfunktionerna hanteras av DSP:erna. TI framhäver att biprocessorerna för nätverks- och säkerhetsfunktioner avlastar DSP:erna. En mängd mjukvara ingår också i helheten.
Kretsarna stöder samtidigt användning av LTE, 3G upp till HSPA+ samt 2G, och kan programmeras för att optimera spektrumanvändandet. TI hävdar att dessa kretsar gör det möjligt för basstationsutvecklare att komma närmare gränsen för Shannons teorem, som definierar den fysiska gränsen för hur mycket information som kan överföras trådlöst.
Provkretsar kommer att finnas från tredje kvartalet, och kommer att följas av front-endkretsar för radion. Samarbetspartnern Azcom Technology har tagit fram en basstationsplattform som kan vara till hjälp vid utvecklingen.