JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stark bransch tror på fortsatt uppgång
Komponenttoppen 2010Elektroniktidningens topplista över distributörer: 2010

Stark bransch tror på fortsatt uppgång

Komponentdistributörerna på den svenska marknaden hade ett riktigt bra år 2010. Medeltillväxten låg på hela 28 procent och bara två företag visade en minskad försäljning mot året innan. Samtidigt tror nära nog alla på 30-i-topp-listan att det fortfarande är en bit kvar till dess att konjunkturtoppen är nådd.
Ladda hem artikeln som PDF – snyggare, med stapeldiagram och lite mer information. Klicka här (pdf, 135 kbyte).
Ingen är väl förvånad över att den svenska komponentbranschen hade en schysst tillväxt ifjol, framförallt jämfört med den första halvan av 2009.

Konstateras kan att alla på topplistan, förutom Avnet, TRG Components och Compomill visade på en tillväxt under fjolåret. Samtidigt lyckades fyra av distributörerna – Acte, Martinsson, Digi-Key och Evestor – öka sin försäljning Komponenttoppeni Sverige med över 50 procent. Glädjande nog tror de allra flesta distributörer dessutom att den svenska komponentbranschen just nu upplever en svagt till starkt ökande konjunktur, enligt en minienkät som vi gjort parallellt med insamlingen av uppgifterna till Komponenttoppen. I reda siffror innebär det att företagen tror på en tillväxt på åtminstone tio procent i år.

Den skarpsynte kan notera att ständige ettan, Arrow, gjorde ett fint fjolår. Ändå ligger företagets omsättning på årets Komponenttoppen lägre än i fjol. Detsamma gäller även flera andra distributörer. Anledningen är att vi i år gjort stora ansträngningar att enbart redovisa komponentförsäljningen på den svenska marknaden. Vi har alltså räknat bort försäljning som skett från Sverige, men där leveranserna uppenbart skeppats till utlandet.

Baltikum skapar jobb i Sverige

För Arrows del innebär det att Komponenttoppen enbart speglar drygt halva den försäljning som går genom det svenska kontoret. Tittar man istället på hela försäljningen som Arrow hanterar i Sverige så är det ytterligare cirka 1,2 miljarder kronor som ska adderas till stapelns omsättning på dryga 1,6 miljarder kronor.

–Vi har haft en bra utveckling i Sverige med en tillväxt på 15 till 20 procent i fjol. Men det är också försäljning utanför Norden som ligger bakom tillväxten, främst då i Baltikum. Baltikum är ett område som tidigare knappt gjort
DETTA HAR HÄNT

Mars 2010

• Broadbands tre grundare köper ut företaget från brittiska BT2000. Företaget blir därmed helsvenskt.

• Komponentmäklaren Rotakorn etablerar kontor i Finland

Juni 2010

• Rotakorn startar kontor i Polen, Kina och Kanada.

September 2010

• Arrow Electronics köper sin amerikanska kollega Nu Horizons Electronics för cirka 130 miljoner dollar.

• De två svenska dotterbolagen BFI Optilas och Acal Technology blir ett gemensamt juridiskt bolag, döpt till Acal BFI Nordic.

Oktober 2010

• Arrow köper branschkollegan Richardson Electronics division för rf, trådlöst och kraftelektronik, vilket motsvarar cirka halva bolaget. Verksamheten samlas under namnet Richardson RFPD, här i landet med tillägget Sweden på slutet. I Sverige innebär köpet att åtta av de tio anställda på Richardson Electronics Nordic får ny arbetsgivare.

November 2010

• Rotakorn öppnar ett tredje kontor i Sverige, nu i Göteborg. Företaget har huvudkontor i Åtvidaberg och sedan tidigare ett säljkontor i Stockholm.

Januari 2011

• TRG Holding köper alla aktier i TRG Components. Dan Walterson äger TRG Holding.

• Avnet börjar erbjuda webbaserad försäljning till sina europeiska kunder. Tjänsten, kallad Avnet Express, finns sedan tidigare i USA.

Februari 2011

• Malmöbaserade 5A öppnar ett lokalkontor i Umeå.

Mars 2011

• Arrows köp av Richardson (se oktober 2010) går igenom.

• Katalogdistributören Digi-Key slutar trycka kataloger, förlitar sig helt på webbförsäljning.

April 2011

• OEM Electronics köper hela komponentförsäljningen inom Scapro. Affären är värd 3 miljoner kronor.

Maj 2011

• Den brittiska distributören Rebound Electronics anställer sin första medarbetare i Sverige. Företaget vill introducera sitt koncept, kallat hybriddistribution, på den svenska marknaden (läs mer).

Juni 2011

• Acal köper uppsalabaserade Hectronic, specialist på egenutvecklade datorer för inbyggnad.

• EBV stänger sitt kontor i Malmö. En utesäljare och en person för teknisk support jobbar dock kvar i regionen, medan innesäljare som blir kvar på företaget flyttar till Stockholm.
avtryck i våra svenska siffror, förklarar Janne Dahlen, chef för Arrows Sverigekontor.

På global nivå har Arrow också gjort två intressanta investeringar under det senaste året som sannolikt kommer att ge avtryck i siffrorna på sikt. I september köpte företaget branschkollegan Nu Horizons och i mars i år slutförde Arrow sitt köp av Richardson Electronics division för rf, trådlöst och kraftelektronik.

Tvåan och trean byter plats

Söker man istället efter det företaget som ökat mest i absoluta tal så är det Elektronikgruppen som glänser i takt med nyss nämnda Arrow. Båda ökade sin omsättning med drygt 200 miljoner kronor jämfört med 2010.

Lars Åleby, chef för affärsområdet Electronics på Elektronikgruppen, förklarar företagets starka uppgång med en tydlig strategiändring.

–Tidigare var vi en distributör som lagerhöll standardsortiment. Vårt lager var baserat på historisk försäljning. Idag jobbar vi tätare med kunderna och lagerhåller det vi har prognos på, säger han.

Att vara en aktiv del i kundernas försörjningskedja innebär bland annat att hitta rätt komponenter, även nya leverantörer för nischade produkter.

–Det mesta av det vi säljer numera är kundspecifika komponenter och vi letar ständigt efter nya leverantörer i Asien och ser till att de kvalitetssäkras.

Samtidigt understryker Lars Åleby att organisationen blivit mycket effektivare efter att all verksamhet som rör elektronik samlades i ett bolag för två år sedan.

Ytterligare amerikan på listan

–Tidigare var vi flera juridiska enheter med olika prodkterbjudanden som inte var helt samordnade, förklarar han.

Elektronikgruppens framfart innebär att företaget intar en andraplats på årets topplista, efter att ha petat ner Avnet ett pinnhål.

Avnet är faktiskt den enda distributören, tillsammans med TRG Components, som tappat försäljning från år 2009. En förklaring till detta kan vara att Avnets siffror inte speglar hela 2010 utan försäljningen mellan halvårsskiftena 2009 och 2010. Företaget har alltså inte kunnat tillgodoräkna sig hösten 2010, vilken för flertalet innebär rejäl vind i seglen.

TRG Components är för övrigt en av två nykomlingar på årets Komponenttoppen. Texasbaserade volymdistributören Mouser är den andra. TRG borde dock varit med redan i fjol, men då missade vi företaget.

Två in betyder också två ut, Emcomp Scandinavia och P-A Emilson är de som tvingats lämna 30-i-topplistan i år. En delförklaring kan vara att Emcomp har gått igenom en organisationsförändring, medan P-A Emilson strävar uppåt i värdekedjan.

–En trend hos oss är value adding, som innebär att försäljningen av delsystem har blivit en allt viktigare del. Samtidigt är komponentförsäljningen fortfarande viktig och den kommer att öka framöver, säger Per-Anders Emilson, vd och ägare av P-A Emilson.

Värt att notera är dessutom att både RS Components och Satco Komponent lurar strax utanför årets topplista med en omsättning på elektronikkomponenter på runt 13–14 miljoner kronor.

RÄTTELSE: Avnet har efter publicering upptäck att företaget gett Elektroniktidningen fel siffror inför Komponenttoppen 2011. Omsättning för 2010 ska vara 692 Mkr och inte 599 Mkr, som företaget först redovisat.  Samtidigt ska omsättningen för 2009 vara 502 Mkr och inte dryga 600 Mkr, som Avnet angav inför fjolårets Komponenttoppen.

Sammantaget ger detta att företaget ökat med 38 procent från kalenderår 2009 till 2010, vilket stämmer överens med marknadens tillväxt generellt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)