JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grönt ljus för mobilappar i hemsjukvården

Grönt ljus för mobilappar i hemsjukvården

Länge har man trott att det är sjukhuspersonalen som är negativt inställd till hälso-appar i sjukvården och bromsar införandet av distansvård. Men det är inte där skon klämmer, visar en ny svensk undersökning.
Det är forskare vid Skolan för teknik och hälsa på KTH i  Stockholm som tillsammans med forskare på  Chalmers och Sahlgrenska akademin i Göteborg frågat 139 personer i 17 landsting och regioner om deras attityd till och förtroende för informationstekniken.

Åttio procent av de tillfrågade anser att tekniken ökade möjligheterna att leverera en bättre vård.

Forskarna drar därför slutsatsen att fördröjningen att införa e-lösningar i hemsjukvården verkar ha andra orsaker än sjukvårdspersonalens attityd.

Undersökningen ingår i forskningsprojektet Care@Distance , som utvecklar ett internetbaserat system för distansvård i hemmet.

Syftet med projektet är att förbättra livskvaliteten hos patienter med hjälp av så kallade E-health-lösningar.

För tillfället finns tre applikationer till systemet. Det första är hjärtsviktspatienter, och det andra är vård av neonatala barn i hemmet. Det tredje är ett veterinärmedicinskt projekt i samarbete med Statens Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala där hundar och katter med hjärtfel följs upp på liknande sätt som i de andra två applikationerna.

Det system som används i Care@Distance  är ett generiskt internetbaserat system som både kan följa upp patienters subjektivaoch objektiva hälsoinformation.

Patienten och vårdpersonalen kan nå systemet från alla internetuppkopplade datorer och smarta telefoner.

Patienten för manuellt in värden i systemet samt svarar på frågor varje dag. Man kan säga att det blir som att föra en dagbok över sin hälsa. Dessutom kan patienten och vårdpersonalen hålla kontakten genom att skicka meddelanden till varandra.

Sensor-revolutionen
Den smarta mobilen blir allt smartare i och med att allt fler sensorer kan byggas in i mobilen. En typisk lösning för framtidens egenvård består av sensorer som loggar, analyserar och skickar data till läkare.

Eller larmar vid akut kris –  om hjärtat stannar, om andningen låter konstig eller om patienter faller omkull.

Här är några exempel som Elektroniktidningen skrev om redan för två år sedan. (länk)

1.    Med en accelerometer i mobilen kan man med en lämplig app mäta sömnkvalitet genom att registrera rörelser under sömnen.
2.    Accelerometern och lämplig app kan slå larm om användaren ramlar omkull.
3.    Det finns sedan länge en stetoskop-app som fungerar genom  att man pressar mobilen mikrofon hårt mot bröstet.
4.    En annan app mäter pulten genom att användare placerar fingret över mobilens kamera.

Den snabba utvecklingen av sensorer har bland annat inneburit att ultraljudsmätare numera ryms i apparater små som mobiltelefoner och som kan kommunicera trådlöst till smarta mobiler.

Det finns i dag flera tusen appar för professionellt bruk, många för rent administrativa uppgifter men också många för rent medicinsk behandling – steg-för-steg-diagnoser,  checklistor inför  operationer, dosberäkningar och granskning  på distans av stora diagnostiska bilder.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)