– Vi kom rätt snabbt fram till det skulle vara Internetbaserat, med billiga energisnåla, öppna radiolösningar så att prylar från olika tillverkare kan vara med och spela, säger Mattias Jalenius.
Konceptet stod klar under våren 2012, men den förväntade boomen av Internetprodukter till hemmet kom av sig.
– När vi började var det en massa rykten om att Google skulle gör en internetansluten glödlampa och det var prat om en massa andra typer av produkter. Men så jättemycket hände inte, säger Ivan Lapitski.
Mattias och Ivan såg rätt snabbt att de måste justera sina prioriteringar och istället skapa en infrastuktur i form av en plattform som gör att produktbolag kan utveckla sina saker utan risk för att inte kunna kommunicera med andra prylar.
– Vi har flyttat fokus till att nu ta fram hårdvara för den infrastruktur som krävs för IoT, medan Thingsquare (se sid 20) bidrar med den grundläggande mjukvaran, säger Mattias Jalenius.
I första steget har man utvecklat en routerlösning som gör att man kan nå Internet från en billig ISM-radio. Enkelheten, energisnålhet och öppenheten har varit viktiga ingredienser, därför har man valt standarden 6lowpan med 802.15.4 som medialager.
Den första routern kommer att stödja både 868 MHz (802.15.4g) och 2,4 GHz (802.15.4).
– Tittar man på andra kommunikationslösningar än 6lowpan som använder IP så kräver de ofta avsevärt mycket större och mer strömkrävande hårdvara, säger Ivan Lapitski.
Storleken på en router är cirka 10 x 10 x 1 cm.
Men routern är inte allt – Six Innovation har även utvecklat en liten radiomodul som kan byggas in i de produkter som ska kopplas upp till Internet via den egna routern. Varje router ska kunna kommunicera med tusentals sådana radiobestyckade prylar.
Den lilla radiomodulen innehåller en CortexM3 med en sub GHz-radio och antenn.
Idag finns fungerande prototyper för hemautomation. Och tanken är att det första utvecklingspaketet – med router och radiomodul – ska vara klart att börja säljas i höst.
– Men man behöver inte använda vår rf-modul, utan kan använda en egen design. Det är därför det är så viktigt att kommunikationen är baserad på öppna standarder, säger Mattias Jalenius.
– Med vår plattform kan man sedan sy ihop allt till ett system baserat på IP-kommunikation. Produkterna kan kommunicera med varandra oberoende om de använder wlan, GPRS, Ethernet eller något annat accesslager, säger Ivan Lapitski.
Som krydda på moset har Six Innovation även utvecklat ett fiffigt sätt att koppla in olika enheterna på nätverket.
– Vår router använder närfältskommunikation (NFC) för att para ihop enheter med nätverket.
Genom att hålla en enhet mot routern får routern tillgång till dess säkerhetsnyckel och enheten får tillgång till nätverksinformation. Enheten behöver under denna process inte vara strömförsöjd, inte ens med batteri.
– Ett stort problem inom trådlösa sensornätverk är just hur man kopplar in nya sensorer på ett enkel och säkert sätt.