JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pär tar prylarna upp i molnet

Pär BergstenPär tar prylarna upp i molnet

Serieentreprenören Pär Bergsten har genom året skapat pusselbit efter pusselbit för att nu stå redo att erbjuda hela lösningar till företag som vill koppla upp sin produkt till Internet. I konceptet ingår allt från elektronik till server och mobilappar. Vitvaru­jätten LG är en av flera på kundlistan.

Redan före millennieskiftet arbetade Pär Bergsten med smarta hem i sitt företag Wireless Solutions, som såldes till National Semiconductor. Och innan han startade sitt nuvarande företag, H&D Wireless, i mars 2009 var han med och skapade världens minsta wifi-lösning för mobiltelefoner i företaget Nanoradio, som han grundat och som Samsung köpte i fjol.

– När jag lämnade Nanoradio i mars 2009 såg jag att man kunde använda wifi för allt möjligt inom embedded, inte bara mobiltelefoner. Redan då kände jag att det fanns en ny marknad för smarta hem, säger Pär Bergsten.

Stjärnorna stod rätt, menar han. Wifi kunde göras tillräckligt billigt och litet. Hemmen hade bredband, oftast wifi. Clean­tech var hett, med fokus på energisparande, och boomen med smartmobiler gjorde att allt kan kopplas samman relativt lätt.

– Jag tänkte att vi ska sälja spadarna i den här nya guldruschen.

H&D Wireless tar ett betydligt bredare grepp än de företag som Pär Bergstens tidigare varit verksamt i, som främst fokuserat på elektroniken.

– Vi hjälper företag att koppla upp sin produkt till Internet, hela vägen till en cloudserver och en mobilapplikation. Vi erbjuder inte bara elektroniken, utan kan även göra apparna som styr sakerna och vi kan koppla allt till kundens server eller vår egen server, påpekar Pär Bergsten.

Affärsidén är alltså att göra kommunikationslösningen till stora företag som inte är kommunikationsexperter.

Koreanska LG – världsledande på luftkonditionering – är exempel på företag där H&D Wireless lyckats komma in som första wifi-leverantör. Till julen 2011 släppte LG sin första luftkonditionering med wifi. Den kommunicerar dels med en smartmobil som användas istället för fjärrkontroll, dels upp i nätet med en server som switchar mellan det lokala nätet och mobil­telefonen.

– I december 2012 började vi leverera en andra generation moduler till LG som är ännu mer prispressade. Vi har redan skeppat 10 000 sådana moduler.

Amerikanska Venstar, en av marknadsledarna i USA på termostater, använder också H&D Wireless wifi som bas för att styra och övervaka värmen i fastigheter. Likaså har ett europeiskt icke namngivet företag – världsledande inom sin nisch av förnybar energi – uttryckligen sagt att det svenska företaget är deras wifi-partner.

– Men det jag jobbar mest med just nu och som är roligast är vår egen server som vi kallar vår Interactive Wifi Cloud-plattform. Jag var just i USA och diskuterade ett projekt kring detta som jag inte kan berätta om, men som enligt mina kalkyler kan bli hur stort som helst. Det har potential att bli miljontals enheter för oss.

Även om Pär Bergsten helst talar helhetslösningar – inte minst för att nyansera bilden av H&D Wireless som en ren elektronikleverantör – så är företagets starka stöde inom halvledarvärlden en viktig ingrediens.

– Jag har mycket gott samarbete med mitt gamla bolag Nanoradio, som köptes av Samsung, och för ett år sedan fick jag till ett samarbeta med Qualcomms Atheros. Vi har tillgång till kisel från både Samsung och Qualcomm till högvolympriser och är deras modul- och designhouse-partner, berättar Pär Bergsten.

Företaget jobbar dessutom redan nu med en ny generation chips som han menar har en klart konkurrenskraftig kiselkostnad och strömförbrukning med 802.15.4, som många företag idag lyfter till skyarna i hypen kring Internet of Things.

För framtiden tror Pär Bergsten mest på den egna SIP-kapseln (system in package) i kombination med moln- och app-lösningar. Inom kort kommer en andra generation av SIP-modulerna som Pär Bergsten  menar står sig bra mot den asiatiska konkurrensen.

Sedan starten för fyra år sedan har H&D Wireless hunnit knyta till sig flera viktiga halvledartillverkare som levererar styrkretsar. Det första knöts med Atmel redan vid starten.

– Tajmingen var perfekt. Atmel hade bara en Zigbee-lösning och lite proprietära lösningar. Vi blev snabbt officiella wifi-partner och fick tillgång till Atmels distributionsnät både lokalt och över hela världen. Inom två år täckte vi alla delstater i USA.

Idag har H&D Wireless även stöd från Freescale i form av en plattform som släpptes för ett år sedan. Där sitter kislet som Qualcomm tillverkar.

– Och vi har precis lanserat att vi stödjer ST Microelectronics Corte M3 och M4. För oss har ST snabbt blivit stort eftersom Cortex är så populärt idag, säger Pär Bergsten.

H&D Wireless sysselsätter runt 30 personer, varav hälften är fast anställda.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)