JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska Isabelle bakom Google Glass

Svenska Isabelle bakom Google Glass

Det är en svensk civilingenjör från Lund som har huvudansvaret för att Googles internetglasögon Google Glass blir en succé. Isabelle Olsson är industridesignern som just nu har världens mest påpassade jobb.
Hon stod i centrum i går på Googles utvecklarkonferens i San Francisco när Google presenterade en rad nya funktioner för Google Glass, bland annat All Access, en direkt konkurrent till den svenska musiktjänsten Spotify.

Isabelle Olsson har en imponerande meritlista som industridesigner efter att hon tagit sin  civilingenjörsexamen i industridesign vid Lunds tekniska högskola 2008.

Sedan 2011 är hon på Google och är huvuddesigner för Google Glass. Hon har varit med sedan Google Glass bara var en idé och man klistrade kretskort direkt på vanliga glasögon för att testa funktionerna.

– Jag kommer aldrig att glömma första dagen jag träffade gruppen och så folk gå omkring med de galnaste saker på huvud, sa hon på Googlekonferensen i går enligt Computer Sweden.

Google Glass har visats upp i olika sammanhang de senaste månaderna, men exakt hur glasögonen kommer att se ut och exakt vilka funktioner de kommer att ha när de väl börjar säljas har det varit hysch-hysch kring.

För några veckor sedan fick ett antal tusen föranmälda personer ut den första versionen av Google Glass mot att de deltar i ett pilotprojekt och rapporterar sina erfarenheter.

– När vi började jobba med det här var det redan från början klart att vi inte tog något som redan fanns för att göra små förbättringar på det. Vi ville skapa något som var mycket mer direkt, intimt och intuitivt än vad som funnits tidigare, säger Isabelle Olsson.

De stora utmaningarna har varit att göra glasögonen så lätta som möjligt trots all inbyggd elektronik, att de ska vara sköna att ha på sig utan att trycka på näsan och att de ska se snygga och coola ut.

Man vill för allt i världen inte riskera samma öde som Bluetooth-headseten som fått en töntstämpel på sig. Bluetooth-headsetten får också icke-bärare att känna sig obekväma när man pratar med dem som har ett sådant headset vid örat.

Med Google Glass kopplar man upp sig på internet som med en vanlig smartphone och kommer åt allt som en smartphone kommer åt .

Men man behöver inte titta på någon skärm, knappa på några tangenter eller svepa med fingrarna över skärmen. Det räcker att säga: OK Glass, hur hittar jag till Elektroniktidningen på Folkungagatan 122 och peta lite lätt på glasögonskalmen så visas vägkartan i glasögonen.

I glasögonskalmen ligger batteriet och längre fram processorn, kameran, projektorn, mikrofonen och prismat som visar bilderna i glasögonglaset.

Se vilka funktioner som finns just nu på Google Glass. (Länk)

Se ABC News teknikreporter Johanna Stern demonstrera Google Glass. (Länk)

Läs Elektroniktidningens tidigare artikel om Google Glass. (Länk)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)