JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsemi bygger ut Igloon

Igloo2Microsemi bygger ut Igloon

Igloo är en udda FPGA-familj i så måtto att den baseras på en flashprocess och inte som normalt på en SRAM-process. Det ger flera fördelar, bland annat är den snabbstartad eftersom programkoden lagras i kretsen och dessutom förhållandevis säker med låg strömförbrukning. Haken har hittills varit att processen begränsat storleken. Det råder Microsemi (tidigare Actel) nu bot på med en ny generation som går upp till 150 000 uppslagstabeller.
Igloo har hela sju år på nacken (länk) och även om den uppgraderats i olika omgångar känns den numera ganska liten. Genom att byta tillverkningsprocess från 130 nm till 65 nm går det att klämma in betydligt mer logik på samma yta. Igloo2 kommer i sju storlekar från 6k till 150k.

- Det här segmentet växer snabbt och är redan idag värt 1,2 miljarder dollar, säger Paul Elkas på Microsemi.

Men marknaden är stentuff. Bland konkurrenterna finns Xilinx två familjer Artix-7 (16k-215k) och Spartan-6 (4k-150k) liksom Alteras Cyclone V (25k-300k) och Arria V (75k-500k).

Förutom de uppenbara skillnaderna som flashprocessen ger har Micro Semi satsat på att förenkla för kunderna genom att ta fram hårda block för både minnesaccess och kommunikation. Igloo2 kan därför använda minnen av typen DDR3 och hantera upp till fyra PCIexpress (Gen2). Det senare sköts av de 16 Serdesblocken som klarar 5 Gbit/s. Vidare finns upp till 240 DSP-block och 5Mbit RAM

- De hårda blocken sänker effektförbrukningen, kortar utvecklingstiden och frigör logik till andra uppgifter, säger Paul Elkas.

Igloo2 har också fått förhållandevis många in- och utgångar i förhållande till storleken på logiken. Den största modellen på 150 000 uppslagstabeller har 574 stycken.

Vid den ursprungliga lanseringen 2006 var den låga strömförbrukning i både statiskt och dynamiskt läge ett viktigt försäljningsargument. Och precis som då finns den så kallade ”frysfunktionen” kvar. Flash Freeze aktiveras med en speciell ingång på mindre än en mikrosekund och försätter in- och utgångar i så kallat triste-läge. Samtidigt är innehållet i RAM och register opåverkade. Effektförbrukningen kan bli så låg som 5 uW och läget är avsett för tillämpningar där man har en styrkrets som håller i taktpinnen.

Utvalda kunder har under senaste halvåret designat för den nya familjen med Micro Semis utvecklingsverktyg Libero. De första modellerna finns redan i kommersiell produktion och resterande varianter rullas ut under en tiomånadersperiod.

Även om Igloo2 har många fördelar jämfört med sin föregångare kommer den inte att ersätta denna. Det finns fortfarande en marknad för riktigt små FPGA:er i minimala kapslar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)