JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikindustrin till Almedalen

Elektronikindustrin till Almedalen

I helgen drar Almedalsveckan igång - större än någonsin. På tisdag pockar den svenska elektronikindustrin på uppmärksamhet.  "Smartare elektroniksystem för Sverige" står på agendan (länk).
Smartare Elektroniksystem för Sverige namnet på den forsknings- och innovationsagenda som arbetar för att elektroniksystem ska bli ett strategiskt område för svensk industri med start våren 2014.

Gruppen som håller i projektet, en elvahövdad skara professorer, forskningschefer och vd:ar från branschen och akademin, har gjort en inledande kartläggning som ger följande bild av branschen.

Över 3 600 elektronikföretag med en sammanlagd omsättning på 153 miljarder kronor och närmare 50 000 anställda.

* Omsättningen för branschen har ökat med 66 procent på tio år.

* Förädlingsvärdet i de 3 600 elektronikföretagen har ökat med 90 procent de senaste tio åren.

* Elektronik och telekom står för 11 procent av den samlade svenska exporten, lika stor andel som exporten av skogsprodukter.

För industriella svenska flaggskepp inom automation, telekom, Life Science, hushållsprodukter och fordon är inbyggda elektroniksystem helt oumbärliga. Mer information om kartläggningen finns här (länk).

I en debattartikel i Ny Teknik ger nu gruppen med bland andra Acreos vd Leif Ljungqvist, fyra förslag till hur "ett smartare elektroniksystem" i Sverige ska åstadkommas. (Länk)

1. Centra för forskning och utveckling av innovativa, smartare, elektroniksystem i öppen branschsamverkan. Identifiera nyckelområden. Utveckla teknologier och kompetenser inom t ex produktionsteknik. Överbrygga gapet mellan forskning och marknad och skapa förutsättningar för en avancerad svensk tillverkningsindustri.

2. En dedicerad satsning på möjliggörande teknologier (Key Enabling Technologies) för att stärka de högteknologiska spetskompetenser där Sverige redan har tätposition.

3. Stöd att hitta FoU-finansiering, t ex EU-medel, till såväl företag som forsknings- och innovationsaktörer. Förmedla kontakter med entreprenörer och starta mentorsprogram.

4.
Kompetensförsörjning - satsningar på fortbildning och kompetensutveckling. Verka för ökad rörlighet mellan företag och akademi eller institut, exempelvis via Industriforskarskolor och kompetensöverföringsprogram. Öka kvalitet och attraktionskraften på tekniska utbildningar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)