Assa låser upp villadörren i molnet
Låstillverkaren Assa Abloy har tagit hjälp av säkerhetsföretaget Verisure och utvecklat Europas första uppkopplade villalås. Låset sköts via molnet och hanteras med en app i mobilen.Låset var speciellt för privatmarknaden så tillvida att det inte hade någon fysisk nyckel utan var ett rent elektroniskt lås som hanteras med krypterad nyckelbricka eller knappsats. (Länk till Elektroniktidningens artikel om det)
Nu har företaget i samarbete med Verisure Innovation i Malmö, en del av Securitas Direct, tagit steget fullt ut och kopplat upp elektroniken mot Internet för att kunna styra låset med mobilen oavsett var man befinner sig.
Det nya webbaserade, elektroniska låssystemet heter Verisure Smartlock och har nyligen börjat säljas i Sverige.
Man kan låsa och låsa upp på distans för hantverkare, man kan skapa tillfälliga koder när man är på semester och får hjälp att passa huset, man kan skapa användarprofiler så att man ser vem som kommit hem eller gått.
Koderna kan tidsbegränsas så att man slipper oroa sig för nycklar på vift. Och man kan i mobilen se om man verkligen låste efter sig när man gick till jobbet.
Och skulle batteriet i mobilen vara urladdat så kan man faktiskt knappa in sin kod på själva dörrlåsets knappsats. Det funkar också.
Hjärtat i systemet är Verisures lilla gateway som är kopplad till hemmets bredbandsuttag och som styr låsen över det licensfria ISM-bandet 868 MHz.
- Verisure är en plattform för det uppkopplade smarta hemmet. Den är konstruerat från grunden av oss för att det ska vara enkelt att använda, säkert och robust, säger Verisures CTO Dan Hovang till Elektroniktidningen.
Verisure har arbetat med Assa Abloys dotterbolag i Sydkorea, där elektroniska lås har tagit uppemot 80 procent av privatmarknaden, och anpassat tekniken till svenska förhållanden.
- Vi kommer från larmsidan, men Verisure-systemet är byggt för att vara en standard för allt i det uppkopplade smarta hemmet, komplett med mobilapp, gateway och korthållsradio, säger Dan Hovang.
Verisure Securitas Direct släpper nu namnkopplingen till Securitas och ska bara heta Verisure. Koncernen har 1,5 miljoner kunder i 13 länder. Huvudkontoret och utvecklingsavdelningen ligger i Malmö.
Säkerhetskoncernen Securitas delades för drygt tio år sedan upp i flera olika bolag, bland annat Securitas Direct, som köptes av Wallenenbergsfärens EQT och sedan såldes vidare till de amerikanska riskkapitalbolagen Bain Capital och Hellman & Friedman.