JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett halvår till kiselfotonik

Ett halvår till kiselfotonik

I mitten av nästa år kommer ST Microelectronics att börja tillverka kiselbaserade fotonikkretsar. Tekniken kommer från amerikanska Luxtera, rapporterar sajten Gazettabyte.
Med databussar som ska hantera 100 Gbit/s eller mer är det naturligt att försöka koppla in de optiska signalerna direkt till kiselkretsen. Men ST:s lösning är inte monolitisk utan ett tvåkretsbygge med en separat kiselkrets för optodelen. Kretsen kopplas (bondas) sedan ihop med logikkretsen via kopparpelare.

Tekniken kommer från Luxtera och det var i mars förra året som företagen började samarbeta (länk).

ST siktar till att börja med på transceivrar för 100 Gbit och 400 Gbit till datacenter. Det handlar om billigare produkter för korta avstånd och med våglängder på 1310 nm, 1490 nm och 1550 nm.

Själva optokretsen tillverkas i en 65 nm-process med 300 mm-skivor, skriver Gazettabyte som pratat med Flavio Benetti på ST Microelectronics.

Valet av processnod beskrivs som en kompromiss. 65 nm är dyrare än en 90 nm-process men ger bättre precision för bland annat det gitter som används för att koppla in och ut ljuset till kretsen.

Det handlar dock inte om att generera ljus med kiselbaserade komponenter, Luxtera har utvecklat en metod för att montera lasrar och detektordioder på kiselkretsar och sedan ansluta fibern.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)