JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han provsänder DRM+ från egna villataket

Lars Liljeryd, DRM+, mast

Tre minuter med

ljudgurun Lars Liljeryd

… som installerat en sexmetersantenn och sändutrustning för digitalradiotekniken DRM+ på villan i Danderyd. Hans ljudkodare SBR gjorde digitalradio över AM-bandet dramatiskt bättre. Idag slår han ett slag för standarden DRM+ som alternativ till DAB i FM-bandet.
Provsändningarna sker med Post och telestyrelsens (PTS) godkännande. DRM+-signalen skickas över FM-banden, i 500 watt på 97,0 MHz.

Klassisk DRM  (Digital Radio Mondiale) eller DRM30, använder AM-banden – upp till 30 MHz – där räckvidden är betydligt längre. I FM-bandet kan man allokera 96 kHz-bandbredder och därmed uppnå högsta ljudkvalitet.

Vad är det som provsändningarna ska ge svar på?

– Bland annat om det är möjligt att få plats med både en DRM-signal och FM-signalen helt inom ETSI FM-spektrummasken. Det skulle innebära att man inte behöver söka ytterligare frekvenstillstånd från PTS vid simulcast-sändning, det vill säga samtidig sändning av DRM+ och analog FM.

Pågår reguljära DRM+-sändningar idag i världen någonstans?

Lars LiljerydMANNEN BAKOM SUPERKODAREN
Lars Liljeryd har en lång rad spännande ljudprojekt bakom sig. Men det som haft störst effekt är hans teknik för att förbättra ljudkvaliteten i smalbandig audio – Spectral Band Replication. Med SBR går det att göra digitalradiosändningar i AM-banden med bra ljudkvalitet.

– Utan denna ljudkodares höga effektivitet hade det sannolikt aldrig blivit något av med DRM, säger Lars Liljeryd.

SBR är idag en del av flera ljudkodningsstandarder – MP3, AAC, WMA, DAB+, DRM, HD Radio och XM Satellite Radio.(*)

Lars Liljeryd utvecklade tekniken i sitt företag Coding Technologies som med 68 anställda såldes till Dolby Laboratories år 2007 för 1,6 miljarder kronor.

Läs om Lars Liljeryd i vårt arkiv.

FOTNOT
(*) Beteckningen DAB+ är en förkortning av ”DAB+SBR”. Men plustecknet i DRM+ har förvirrande nog inget med SBR att göra, utan står för utvidgningen av DRM till FM-bandet. Både DRM och DRM+ använder SBR.
– Inte vad jag känner till just nu, utan endast sporadiska testsändningar. Indien bygger däremot ut för fullt med DRM30 och täcker i dagsläget in närmare 500 miljoner invånare och sänder kontinuerligt. Deras DRM30-radioprogram går ofta att ta in i Stockholmsområdet.

Hur gör man för att provlyssna – finns det en app att ladda hem till min smarttelefon?

– Nja, det finns en preliminär experimentell app som går under Android med en del buggar. Och till den måste man ha en radio-front-end i en USB-pinne. Jag rekommenderar inte kombinationen i dagsläget. Men en hel del är på gång.

– Dessutom har jag en usel antennplacering i dagsläget med begränsad täckning. Det blir bättre i fas två då vi kommer att ha fullgod antennplacering och god täckning.

Hur långt når signalen?

– Antennplaceringen är långt ifrån optimal i fas ett – i en dalgång i Stocksundet – och räcker därifrån med riktantenn till Nacka Strand ungefär.

DRM är något av ditt skötebarn?

– Jag och Coding Technologies var med att bygga upp DRM-standarden från starten redan 1998. Självfallet ligger DRM nära mitt hjärta då det var detta projekt som starkt bidrog med startskottet för Coding Technologies framgångssaga.

Hur du något ekonomiskt intresse i DRM eftersom din ljudkodningsteknik SBR kan användas där?

– Nej, jag har inget ekonomiskt intresse i DRM eller i mitt engagemang, endast filantropiskt.

Vad tycker du om digitalradiotekniken DAB?

– Jag vill inte lägga mig i DAB-debattens vara eller inte vara då jag tycker den är infekterad och har hållit på så länge. Jag kan båda teknologiernas fördelar och begränsningar. Jag har inget emot DAB för SR och kommersiell riksradio, men personligen anser jag att "marknaden" får avgöra DAB:s öde.

– Alla vet att DAB på grund av storskaligheten inte är så lämpligt för mindre lokalradiostationer och närradio. Här kommer även en demokratifråga in i diskussionerna.

Digitalradio verkar ha svårt att slå igenom i Sverige?

– Det kommer att implementeras, detta är bara en tidsfråga. Jag anser att digitalradio behövs på grund av sin stora spektrumeffektivitet samt det ökade mervärdet för lyssnarna och för PTS. Dessutom handlar det om hög tillgänglighet och tillförlitlighet – där är digitalradio oöverträffat.

– Bandbreddsekonomiskt är det ett stort slöseri i denna bandbreddshungrande värld att nagla sig fast vid att sända analog ång-radio.

Vad är mervärdet för PTS av digitalradio?

– Både DAB+ och DRM+ kan använda SFN (Single Frequency Network). Därvid blir det lätt som en plätt att frekvensallokera sändarna, och frekvensutrymme frigörs. (*)

Du har ett företag registrerat – Genibolaget AB – vad gör det?

– Utvecklar småprojekt inom medicinteknik och hydroakustik för tillfället.


FOTNOT
(*)  SFN innebär att radiokanaler som P1, P2, och så vidare, får en enda respektive frekvens som de sänder på över hela landet. GPS används för att synkronisera SFN-nätet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)