JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bara tre svenskar på Cebit

Bara tre svenskar på Cebit i Hannover

Det är tunnsått med svenska produktföretag på it-mässan Cebit i Hannover som avslutas på fredag. Elektroniktidningen har bara kunnat räkna till tre – Handheld, Qpad och Techship. Handheld visade sin nya stryktåliga handdator Nautiz X4.
– Det är generellt ganska mycket folk på mässan och för oss har de första dagarna varit jättebra med mycket folk i montern hela tiden, säger Sofia Löfblad, marknadschef på Lidköpingsbolaget Handheld, till Elektroniktidningen.

Företaget har specialiserat sig på handdatorer och mobiltelefoner för tuffa miljöer i industrin, i skogen, hos entreprenadföretag och åkerier.

All design och ingenjörsarbete görs hos Handheld i Sverige medan tillverkningen är utlagd på elektronikföretag i Asien.

Den nya handdatorn Nautiz X4 lanserades för knappt en månad sedan och visades upp för en större publik i Handhelds monter i hall 5 på Cebitmässan.

Den klarar temperaturer från minus tjugo grader till plus 55 grader. Den klarar 26 fall från 1,22 meter på ett hårt betonggolv och den är tålig mot både vatten och sand.

Processorn är en 1 GHz Texas Instrument AM3703 med 512 MB RAM. Operativsystemet är Windows Embedded Handheld 6,5 Professional.

Monterbesökarna fick också bekanta sig med den nya mobilen Nautiz X1 som är en stryktålig blandning av smartmobil och handdator med Android som operativsystem. Den tål också att tappas i golvet eller i en bägare tyskt öl, vilket demonstrerades på mässan.

Det andra svenska företaget på Cebit, speltillbehörsföretaget Qpad i Vårby, är en sann entreprenörssaga. Den svenska onlinespelstjärnan Christer Kornback insåg att de musmattor som stod till buds inte var tillräckligt bra för hårda onlinespeltävlingar.

När Swedish Quake Championships, ett av världens första e-sportevenemang, höll i Stockholm 1997 fick Christer Kornback i uppdrag att ta fram en musmatta för tävlingarna.

Det blev Qpads första produkt. Nu finns både möss, hörlurar och annat som designats för krävande onlinespelare.

Göteborgsföretaget Techship, distributör och återförsäljare av trådlösa moduler och antenner för mobilnät för alla aktuella standarder och frekvenser från stora tillverkare som Ericsson och Huawei, ställde också upp med egen monter på mässan, i hall 13.

Även ip-tv-företaget Filotel kan räknas som svenskt, eller delsvenskt. Företaget har sitt huvudkontor i Luxemburg men har rötter i både Sverige och på Cypern. Filotel förvärvade delar av företaget Zaaptv i höstas.

– En skillnad mot tidigare år är att inga av de största aktörerna i branschen är här. De har en del av sina enheter hos några återförsäljare som ställer ut, men är inte här själva = bättre för oss som gör tvärtom och hårdsatsar, säger Sofia Löfblad på Handheld.

– Vet inte om detta beror på att CeBIT generellt har minskat lite i storlek varje år, men för oss har det blivit bättre. Vi har definitivt ett bättre år i år än förra året, säger hon.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)