Midsummer driver på utvecklingen av solceller
Järfällaföretaget Midsummer, som tillverkar produktionslinor för tunnfilmssolceller, har just lanserat en flexibel produktionslina för sputtring, speciellt utvecklad för att användas av universitet och andra forskningsmiljöer. – Det har varit ett stort intresse från universitet och institut för en lågkostnadsversion av DUO, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i ett pressmeddelande.
Nykomlingen kan ladda upp till 300 substrat och automatiskt köra en testserie, där varje substrat har olika parameterinställningar. Den har upp till 13 katoder för sputtring och kan värma substratet till 750°C.
Till skillnad mot DUO så har UNO enbart en huvudvakuumkammare och sputtring sker i en processtation åt gången, vilket är lämpligt i F&U-sammanhang. Likaså kan den använda både för substrat av glas och rostfritt stål samtidigt som den kan utrustas med flera interna mätstationer.
Tanken är att nykomlingen ska användas för forskning kring både CIGS- och CZTS-solceller, men den fungerar även att användas för andra tillämpningar, som exempelvis tunnfilmsbatterier, bränsleceller, små bildskärmar.
– Vi är övertygade om att CIGS-solceller är framtiden. De blir allt mer effektiva och har många fördelar jämfört med traditionella kiselbaserade solceller. De är hållbara, tål vibrationer, kan böjas och vridas och kan tillverkas kostnadseffektivt i små volymer, säger Sven Lindström, som tillägger:.
– Vi hoppas att ett forskningsverktyg som detta kommer att bidra till att påskynda utvecklingen av kostnadseffektiv och effektiva CIGS- och CZTS-solceller på global nivå.