Jubileum för solflyget
I dag för fyra år sedan gjorde det schweiziska solcellsplanet Solar Impulse sin första flygning. Den varade i 87 minuter. Nästa år ska Solar Impulse flyga jorden runt med ett nytt plan som avtäcks nu på onsdag.Vingarna är täckta av 12000 solceller som ger ström till fyra elmotorer på 7,4 kW vardera (10 hk). På dagarna laddar solcellerna upp de 400 kilo litiumjon-batterierna så att planet kan flyga även på natten.
Efter den korta premiärturen den 7 mars 2010 följde en lyckad dygnet-runt-flygning i juli samma år i 26 timmar nonstop över de snöklädda schweiziska alperna och de gröna dalarna.
De följande åren har Solar Impulse 1 gjort tre längre, omskrivna flygning. En tur till Bryssel och Paris 2011, en flygning från Schweiz till Marocko 2012, en och en långfärd från San Francisco till New York 2013.
Nu är man redo för den riktiga utmaningen – en fem månader lång jorden-runt-flygning från början av mars till slutet av juli 2015.
Den flygningen kommer att ske med ett helt nytt plan som är drygt tio procent större än det nuvarande.
Rutten kommer att gå från öknarna runt Persiska viken via Indien, Burma, Kina över Stilla havet, USA och sedan över Atlanten till Europa och vidare till startpunkten i Persiska viken. Fem mellanlandningar är planerade för byte av piloter.
Det nya planet, Solar Impulse 2, ska avtäckas på onsdag den 9 april. Evenemanget kommer att direktsändas på Solar Impulse sajt från klockan 15 schweizisk tid. (Länk)
Idén till Solar Impulse kom från de två schweizarna Bertrand Piccard och Andreé Borschberg redan 2003. Sedan tog det nästan sju år innan den första prototypen och den första riktiga flygningen ägde rum och ytterligare fyra år innan nästa prototyp blev klar.
Det svensk-schweiziska kraftföretaget ABB har gått in som sponsor och teknisk rådgivare och annonserade i helgen sin medverkan i projektet som drivs vid Lausanne-universitetet Ecole Polytechnique Federale.
Huvudsponsorer är Solvay, Omega, Schindler och ABB.