JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bekräftat: Mikrovågor ser hjärnblödningen snabbt

BEKRÄFTAT:

Mikrovågor ser hjärnblödningen snabbt

När den första kliniska studien på patienter genomförts är resultatet glasklart. Den svenska  mikrovågshjälmen Strokefinder kan snabbt skilja hjärnblödning från blodpropp – därmed kan rätt behandling sättas in direkt och hjärnskador vid stroke motverkas.
Göteborgsföretaget Medfield Diagnostics – en avknoppning från Chalmers – har utvecklat mikrovågshjälmen Strokefinder. Genom åren har dock hjälmen utvecklas för att nu snarare likna en mössa med insydda antenneter som undersöker hjärnvävnaden med hjälp av mikrovågor. Signalerna tolkas av systemet och avgör om en skada är orsakad av en blodpropp eller blödning.  

Nu har resultatet från de första patientstudierna, som avslutades förra året, publicerats i tidskriften IEEE Transactions on Biomedical Engineering (länk).  

– Resultaten av denna studie visar att vi kommer att kunna mångdubbla antalet strokepatienter som får optimal behandling när instrumentet ställer diagnos redan i ambulans, säger Mikael Persson, professor i medicinsk teknik på Chalmers.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning. Om en person drabbas av en så kallad transitorisk ischemisk attack (TIA), ett kortvarigt symtom som liknar stroke, är risken för att drabbas av stroke under de närmaste dygnen mycket hög.

Vid en stroke kan man ge propplösande behandling som har väldigt bra effekt, men behandlingen får inte ges om det gått mer än tre timmar efter det att stroken skett. Idag är det bara tre procent som hinner med en behandling.

Studier med Strokefinder bedrivs idag på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. Forskningen sker i nära samarbete mellan Chalmers, Sahlgrenska akademin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Södra Älvsborgs sjukhus, samt Medtech West, som är en plattform för medicinteknisk FoU-samverkan med lokaler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I den första studien ingick 45 patienter. I höst är det dags för ytterligare patientstudier – då ska forskargrupperna från Chalmers och Sahlgrenska akademin testa en mobil strokemössa på patienter i ambulans.

– Att redan i ambulansen kunna diagnostisera och inleda behandling av strokepatienter är vår målsättning med Strokefinder. Eftersom tiden är en kritisk faktor vad gäller strokebehandling kan användningen av instrumentet leda till färre eller mindre omfattande skador hos patienterna, säger Mikael Elam, professor i klinisk neurofysiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)