Löfbergs tak kyler och värmer
På Löfbergs tak i Karlstad byggdes världens första testanläggning för solfångare för både värme och kyla upp i våras. Nu avslöjas det första resultatet: varje tillförd kWh ger 10,6 kWh. Det är dubbelt upp mot vad tidigare lösningar lyckats alstra.
Solfångare för värme och kyla Climatewells teknik bygger på absorption. Fast jämfört med traditionell absorptionsteknik används här alla tre tillstånd – vätska, ånga och fast – i de kemiska processerna för laddning och urladdning. Genom att även låta vätskan kristallisera till ett fast tillstånd blir processen mera robust och gör att energi lagras effektivt och med hög energitäthet. Åtta rör finns i varje solfångare. Dessa innehåller vatten och salt som genom kemiska processer ger värme och kyla. För att fungera behöver systemet tillföras solenergi. |
Stockholmsföretaget Climatewell, som utvecklat en integrerad värmepump i solfångare, står för tekniken. Den är patenterad och finns ingen annanstans i världen. Till skillnad från vanliga solfångare används den för att alstra både värme och kyla.
Testanläggningen upptar 180 kvadratmeter. Eftersom det inte finns någon liknande anläggning någon annanstans i världen så har även EU visat intresse för projektet, kallat Suncool. Genom programmet LIFE+ program bidrar EU med halva projektkostnaden, som är på drygt 4 miljoner euro.
Projektet pågår till mars nästa år. Om allt fungerar som det ska tills dess kommer solfångarna att bli kvar på taket för att kyla och värma Löfbergs anläggning även framöver.