JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hudcancerbolag till börsen

Hudcancerbolag till börsen

Det går att skilja malignt melanom från en ofarlig hudfläck genom att mäta hudens impedans. Tekniken är tillförlitligare än när läkarna tittar på fläcken och jämför den med referensbilder och har utvecklats av Stockholmsbaserade Scibase som vill ta in 150 till 190 miljoner kronor i samband med en börsnotering i början av juni.
Malignt melanom är den snabbast växande cancerformen och även en av de dödligaste om den inte upptäcks i tid. Årligen utförs 50-60 miljoner undersökningar i världen där läkarna använder sin kliniska erfarenhet baserat på en visuell bedömning. För att vara på den säkra sidan skär de hellre bort en misstänkt hudförändring, för bedömning av en patolog, än att låta den vara kvar.

Cirka 10 procent av hudförändringarna skärs bort och skickas för analys. Över 95 procent av dessa är helt ofarliga vilket kostar stora belopp i onödan.

– Vi har som internt mål att vara 20 procentenheter bättre än läkarna, att hitta 98 procent av alla maligna melanom. Det har stora hälsoekonomiska fördelar eftersom man bara hittar ett melanom på 40 biopsier som görs.

Det sade Anders Lundqvist till Elektroniktidningen år 2011 (länk).

Även om Scibase algoritm träffar rätt i närmare 98 procent av fallen handlar det alltid om en bedömning där läkaren kan tillföra sin egen expertis i det slutgiltiga avgörandet.

Scibase har tagit in 400 miljoner kronor sedan starten 1998 och vill nu ha ytterligare 150 till 190 miljoner för att finansiera godkännandeprocessen i USA, samt för expansion i Europa och Australien. Företaget vill också ta fram en ny generation av instrumentet som ser ut ungefär som en ritplatta där pennan sitter fast med ett snöre. Pennan är i själva verket en prob vars trubbiga spets är täckt med en elektrod bestående av en matta med mikroskopiska nålar. De tränger ned i det yttersta hudlagret, utan att nå ned till nerverna. Nålarna är så korta att det snarare känns som att trycka ett sandpapper mot huden än att ligga på en spikmatta.

Elektroden består av fem balkar med 45 mikronålar på vardera. Instrumentet skickar ut en växelspänning i ett antal spikar åt gången och mäter sedan den mottagna signalen i andra spikar. För att få en heltäckande bild används tio olika mönster med sändande och mottagande spikar för frekvenser mellan 1 kHz och 2,5 MHz.

Proben täcker in en yta som är 5x5 mm och mäter ned till två millimeters djup. Ledningsförmågan i huden varierar beroende på vilken typ av celler det är, ett faktum som Scibase utnyttjar för att skilja cancerogen vävnad från ofarlig.

Själva mätningen går på några sekunder och beroende på hudförändringen storlek kan proben behöva flyttas några gånger för att täcka in hela fläcken. Några sekunder senare kan läkaren se om det handlar om cancer.

Elektroden är en förbrukningsvara som räcker till 20 mätningar, sedan måste den bytas. Den byts också mellan varje patient.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)