Svenska Neonode trumfar Apple igen
Tysklands högsta domstol underkänner Apples patent på så kallad slide-to-unlock med hänvisning till att idén fanns i den svenska mobilen Neonode N1m för tretton år sedan.Igår nådde ett av dessa ifrågasättanden fram till ett beslut från Tysklands högsta domstol som underkände Apples så kallade slide-to-unlock-patent som gäller tekniken att låsa upp mobiltelefonen via en virtuell dragregel på pekskärmen.
Patentet underkänns för att tekniken redan var känd och använd när Apple tog patent på den. Idén att dra med fingret över skärmen fanns nämligen i den svenska pekmobilen Neonode N1m, som släpptes år 2002, fem år före Iphone.
Samsung demonstrerade Neonodes mobil i en nederländsk domstol redan år 2011, vilket preliminärt övertygade den domaren om att tekniken inte gick att patentera. Samma slutsats drar nu alltså Tysklands högsta domstol.
Inte heller Neonode var först. Samsung har visat ännu äldre teknik för att svepa över skärmen för att simulera dragreglar och strömbrytare.
Patenttvister är seglivade juridiska fenomen med långdragna serier av domar och överklaganden i olika juridiska domäner jorden runt.
Den tyska patentanalytikern Florian Müller roar sig med att räkna poäng. Om man samlar samtliga domare som röstat i frågan om huruvida slide-to-unlock-patenten är giltiga eller ej, så vinner ogiltigt just nu med rösterna 15 mot 1.
Apples Iphone revolutionerade mobilbranschen när den släpptes år 2007. Konkurrenterna skyndade sig att kopiera framgångsreceptet. Samsung gick längst och upprättade en lång lista över funktioner i användargränssnitt som skulle kopieras från Apple. En modell var till det yttre närmast en kopia av Iphone.
Under 2011 stämde Apple Samsung jorden runt i olika domstolar för brott mot företagets intellektuella rättigheter.
Domsluten har fallit åt olika håll. I ett mycket känt domslut i Kalifornien i augusti 2012 – sedan länge både justerat och överklagat – tilldömdes Apple en miljard dollar i skadestånd från Samsung.
KÄLLA: Foss Patents, Elektroniktidningen, Wikipedia