JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett oscilloskop för mjukvaruutvecklare

Billigt och med tillräcklig prestanda för populära kort som Rapberry Pi och Arduino plus ett användargränssnitt som känns hemtamt för mjukvaruutvecklare. Där har du Smartscope från nystartade Labnation, ett litet USB-drivet instrument med oscillskop, logikanalysator och signalgenerator som kopplas till smartmobilen, surfplattan eller datorn och som kostar lite drygt 2 000 kronor.
– Vi såg behovet för ungefär tre år sedan, mjukvaruutvecklarna vet vad de vill titta på men vet inte hur man kör ett oscilloskop, säger Riemer Grootjans som är teknikchef på belgiska Labnation.

Han syftar på kort som Rapsberry Pi och Arduino som egentligen inte kräver några hårdvarukunskaper. I takt med framgångarna har det kommit allt fler dotterkort och många vill också skapa helt egna hårdvarutillägg. Det är då behovet av att felsöka systemen dyker upp.

Med en bakgrund i ett framgångsrikt uppstartsföretag kring 3D kameror var steget till att utveckla ett oscilloskop inte långt. Våren 2014 lanserade Labnation en Kickstarterkampanj som gav 1 500 pilotkunder och nu är det dags för en bred lansering.

– Förutom att göra en billig produkt ville vi skapa ett användargränssnitt som är begripligt för mjukvaruutvecklare.

I motsats till de flesta andra oscilloskop saknar Smartscope knappar och rattar. Allt styrs från skärmen på den mobil, surfplatta eller dator som instrumentet är anslutet till. Saknar datorn pekskärm går det bra med en mus eller i nödfall ett tangentbord.

Instrumentet fungerar med alla typer av operativsystem, det vill säga Android, OS X, iOS (jailbroken), Windows 7, 8 and 10 liksom Linuxvarianterna Ubuntu och Debian. Dessutom är programvaran open source eftersom Labnation uppmanar användarna ska bidra med olika tillämpningar som gör instrumentet mer användbart.

Smartscope kommer komplett med två oscilloskopprobar och åtta logikprobar. Dessutom har det en synkroniseringsingång vilket gör att man kan koppla ihop två instrument och få dubbelt så många kanaler.

Samplingen sker med åtta bitar och 100 MHz vilket ger en analog bandbredd på 30 MHz. Ingångarna tål signaler på ±35 V och minnet är på 1 MSampel.

Logikanalysatorn har åtta kanaler och kan ställas in på två nivåer: 3,3 eller 5V. Den kan avkoda protokoll som I2C och SPI.

Vågformsgeneratorn kan generera signaler upp till 50 MSa/s med en nivå från 0 till 3,3 V. Dessutom finns fyra digitala utgångar som kan skapa signaler upp till 100 MSa/s på antingen 3,3 V eller 5 V.

Instrumentet ryms utan problem i fickan och väger inte mer än 158 g. Effektförbrukningen är i genomsnitt 0,6 W vilket innebär att en iPdad mini kan driva instrumentet i cirka fyra timma innan batteriet är tömt.

Priset ligger på 229 euro och för svenska kunder är det enklast att beställa direkt från företagets hemsida. På sikt ska dock försäljningen skötas av distributörer som RS och Farnell.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)