Forum för öppen hårdvara i smarta hem
Hobbyister som bygger egna smarta hem har fått ett nytt forum. Det drivs av konsulten och smartahems-missionären Henrik Ekblad och föddes ur hans existerande forum för sensorer.
Henrik Ekblad |
– Det har börjat trilla fram en del kul projekt på mysensors.org, och det blev lite för rörigt till slut, berättar Henrik Ekblad.
Du hittar forumet på www.openhardware.io. Här finns idag drygt 20 projekt. Först ut var sensorkortet Sensebender Micro som levererades av dansken Thomas Bowman Mørch, en medlem i kärngänget kring mysensors.org.
Sensebender Micro är ett minimalt AAA-batteridrivet Arduinokompatibelt kort med signeringschip, fuktsensor, temperatursensor, 64 kbyte Flash/EEPROM, fem generella in- och utgångar, två analoga ingångar och I2C, och – sist men inte minst – en anslutning för det norska radiotransceivern Nordic NRF24L01+ som är vanligt förekommande på Mysensors.org
Just släktskapet mellan openhardware.io och mysensors.org syns i att den förra implementerar lösningar från den senare, det vill säga konstruktioner kring bland annat Arduino och den norska radiotransceivern.
På openhardware.io finns allt från enkla mönsterkort till en väggmonterad liten textskärm från vilken du styr hemmets belysning, kompatibel i storlek med ett vanligt eluttag.
BILD: Patrick Fallberg, Andreas Sundberg |
Några andra projekt är en Arduino-strömförsörjning, ett blankt mönsterkort för typiska Mysensors-komponenter och RGBW-styrning för analoga LED-remsor.
En röd tråd i Henrik Ekblads gärning är att sänka tröskeln för hobbyister. Han vet själv hur det är eftersom hans egen kompetens är mjukvara. Han har en datavetarutbildning från Uppsala Universitet i botten.
– Jag kan fortfarande inte designa PCB:er, det får andra göra, erkänner han.
Mjukvaran hanterar han däremot omsorgsfullt. De flesta öppenhårdvaruprojekt drivs idag på Github, och Henrik Ekblad har elegant ordnat så att det går att importera projekt därifrån till openhardware.io, och hålla dem synkroniserade, bara genom att ange ett Github-konto.
Hans gamla forum Mysensors.org har vuxit ordentligt sedan år 2014 då Elektroniktidningen pratade med Henrik Ekblad senast, från 200 till 2 700 användare. Användarna är som förr hobbyister och kommer från hela jorden. En femtedel är från Sverige. USA och Holland är väl representerade.
Nya trender bland smartahem-makers har börjat skönjas. För det första har säkerhet hamnat tydligare på dagordningen med stöd i komponenter och hårdvara. En orsak är större intresse för uppkoppling av hemmet på nätet och molnet.
Henrik Ekblad jobbar också med att ta fram en ”social” molnplattform för sensorer där användare på smidiga sätt ska kunna koppla ihop och läsa av sina sensorer och ställdon – en lekplats för dem som vill dela sina sensordata.
– Är du modig låter du dem styra dina ställdon också.
Samtidigt skruvas processorkraften upp. Därmed blir kryptering enklare. Och kärngänget på Mysensors.org funderar på att ta fram öppen hårdvara för på Atmels 32-bitars Arm-familj SAMD, kanske en gateway eller en kraftfullare version av Sensebender.
En kinesisk wifi-modul har på kort tid gjort succé bland makers. ESP8266 från Espressif har 32-bitars Tensilicaprocessor, 16 GPIO:er och stöds av Mysensors.org. Den är billig, sju dollar på Sparkfun, och finns bland annat i en trådlöst uppgraderbar LED-lampa.
Lön till brödfödan får Henrik Ekblad från sitt liv som konsult på det egna företaget Sensology. Just nu arbetar han med företaget Drivec med en produkt som läser data från CAN-bussar i bussar för att diagnosticera fel.
Sajterna ger inte Henrik Ekblad några inkomster. Detsamma gäller kärngänget som nämns som sajtens hemsida – Henrik Ekblad bara skrattar när Elektroniktidningen frågar om de har någon lön.
– Det är inte så lätt att få intäkter på open source.
Sensebender säljs till självkostnadspris. Några få dollar kom in via en Paypal-donationsknapp för några månader sedan. Lite affiliateaffärer via sajterna kan sägas täcka in kostnaden för att driva själva hårdvaran i sajten.
Henrik Ekblad planerar ytterligare funktioner för att bygga ännu mer av en snitslad bana mellan idé och färdig konstruktion: tryck på en knapp för att beställa tio exemplar av ett mönsterkort du ritat eller någon hårdvara du vill använda – så skickas en beställning och så får Mysensors kanske några kronor från affären.
När molntjänsten blir klar kommer den att kräva ännu mer beräkningskraft.
– Den får jag väl betala själv.