JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Öppen RISC-V-processor, varsågod!

imperio

Öppen RISC-V-processor, varsågod!

Forskare i Zürich och Bologna släpper sin RISC-V-processor Pulpino under en öppenkodslicens. I januari gjordes en tape-out i 65 nm och nu finns hela processorkonstruktionen färdig för dig att tanka hem gratis från Github.

ARKITEKTUREN RISC-V ÄR en milstolpe inom öppen hårdvara, utvecklad som den är av några av de mest kända namnen inom processorarkitektur. Den började lanseras på allvar år 2014 och används i kommersiella projekt och i minst 40 universitetsprojekt.

Pulp_logo_iconProjektet Pulp startade tidigt och har hunnit lägga mycket krut på RISC-V. Elektroniktidningen räknar till inte mindre 18 RISC-V-implementationer för allt från 180 till 28 nm.

Pulpini är strömsnål, förbrukningen räknas i milliwatt, och avsedd  IoT-sensornoder eller för klockor och träningsarmband eller andra smarta accessorarer.

Cpu:n utför nära en instruktion per klockcykel, stöder RV32I-heltal, RV32C-instruktionskomprimering och en delmängd av RV32M-multiplikationerna.

Den har tillräckligt med stöd för privilgierade operationer för att kunna köra FreeRTOS och andra inbyggnadsoperativsystem.

Utöver cpu:n har processorn I2S, I2C, SPI, Uart, Jtag och SPI. Den startar från internt ROM och laddar program från externt SPI-flash. Processorn har dessutom ett lågeffektläge som den väcks ur vid interrupt.

Om du var på konferensen Orconf i Cern i höstas, kunde du stifta bekantskap med RISC-V-projektet Pulp (parallel ultra low power) där Pulpino är den minsta implementationen, en enkelkärna.

Pulpino har nu under högtidliga former släppts under öppenkodslicensen Solderpad. Professor Luca Benini på den tekniska högskolan ETH Zürich kallar den för en ”mogen” RISC-V-konstruktion. Den finns tillverkad och om du vill bygga en egen version för simulering eller FPGA kan du hem den på Github (länk).

lbenini
Luca Benini

– Den är gratis. Ingen registrering krävs och inga krav ställs. Du kan ändra i den, addera den till ditt eget chip eller använda den i undervisning, forskning, projekt och produkter, säger Luca Benini.

– Det enda vi vill är att du anger källan och om möjligt berättar för oss vad du gillar och inte gillar.

Luca Benini påpekar att det nu är möjligt att bygga helt öppna elektronikprodukter. Man behöver inte längre som i exempelvis Arduino och Raspberry Pi acceptera att det i mitten sitter en ägd cpu och styr alltihop.

Luca Benini och hans kollegor har stoppat in Pulpini i en smartklocka med kamera för att göra bildanalys. Också bland annat Cambridgeuniversitetet använder Pulpino i projekt.

Med tanke på den enkla licensen hoppas Luca Benini att få se fler projekt och samarbeten kring Pulpino. Licensförhandlingar kring forskningsprojekt är numera ett minne blott.

Han ser en särskild möjlighet för små och medelstora företag (SME:er) att få tillgång till en bra kärna. SME:er har inte råd att utveckla ett eget chip från noll.

– Istället brukar de inhandla förkonstruerade funktionella komponenter som de integrerar till ett chip. Licenskostnaderna för dessa komponenter är ofta en substantiell del av av den totala produktionskostnaden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)