JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energilagringskoncept: Batterier på rulle

Råvara från skogen skulle kunna användas till mycket mer än papper och förpackningar. Genom att blanda i olika naturliga polymerer i pappersmassan går det att tillverka batterier med en vanlig pappersmaskin. Billerud Korsnäs vill kommersialisera tekniken.

I en kortserie presenterar Elektroniktidningen ett axplock små och stora företag, men också projekt, som satsar på att kommersialisera material för att skapa miljövänlig energilagring i form av batterier eller superkondensatorer.

– Det kommer aldrig att bli ett batteri för flygplan och bilar. Vi behöver mer material för en viss energimängd. Däremot har vi hög laddningstäthet, vi kan spara många laddningar på liten plats. Och så kan vi göra hög effekttäthet så vi kan få ut laddningarna under kort tid.


Det sade Lars Sandberg på Billerud Korsnäs till Elektroniktidningen hösten 2019.

Att snabbt kunna avge höga strömmar gör att pappersbatteriet kan ses som en kombination av en superkondensator och ett batteri.

Tillverkningen sker på samma sätt som avancerade förpackningar, olika homogena lager bakas ihop till en färdig kartong som rullas upp på en rulle. Processen skiljer sig därmed från tryckt elektronik där man har ledarmönster i olika lager.

Elektroderna till ett pappersbatteri tillverkas av pappersfibrer som blandas med en polymer som även den kan framställas av skogsråvara. Det behövs inga tillsatser av jordartsmetaller. Resultatet blir ett homogent och svart ”papper”.

Elektroderna kan användas för att bygga batterier på många olika sätt. I den enklaste formen är batteriet symmetriskt med samma typ av elektrod på fram- och baksida. Lagret mellan elektroderna utgörs av en separator som kan vara ett vanligt papper.

Sen kan man stoppa in elektroden i olika typer av batterikemier med sina olika för- och nackdelar.

Precis som ett litiumjonbatteri går även pappersbatterierna att ladda upp ett antal gånger. Hur många cykler de tål beror bland annat på hur elektroderna är utformade och hur barriärerna som hindrar främmande ämnen att läcka in designas.

Dessutom påverkas livslängden av hur hårt man laddar.

Sommaren 2019 tillverkade Billerud Korsnäs ett pappersbatteri i lite större volym. Det skedde hos forskningsinstitutet Rise som har en pappersmaskin för forskningsändamål.

Ett antal företag och institutioner fick batterier för att testa i olika tillämpningar men hur det gått får vi inte veta.

– Jag kan på grund av avtal med extern part inte ge någon information just nu. Beklagar detta, skriver Lars Sandberg i ett färskt mejl till Elektroniktidningen.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Förutom storskalig energilagring är smarta medicinförpackningar möjligt med pappersbatterier. Förutom att lagra energi skulle det även kunna fungera som ett enkelt mönsterkort.

Fler artiklar i reportaget:
Ligna: Pappersbatteri som håller solcell vid liv
LiU: Ett steg närmare elektroniskt papper på rulle
Altris: Stark medvind för natriumbatteri
Skopas Tech: Snabbladdat, billigt och miljövänligt
Enerpoly: Laddar för att ladda oladdbart energilagring
Bright Day Graphene: De vill skapa grafenflagor i Värmland

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)