– Jag tror att IMS börjar ta riktig fart i slutet av 2008. Vår uppfattning är att inom några år är IMS-baserade tjänster dominerande på telekommarknaden, säger Tage Routuvaara, ansvarig för affärsutveckling för Telekom och Media i Tietoenator.
Tietoenator har idag drygt 6 000 anställda som arbetar med produktutveckling för telekom och media. Idag är det bara några procent av dessa som arbetar med IMS-produkter. Företaget har förutom Ericsson även Nokia-Siemens Networks och Alcatel-Lucent som kunder på området. Den berörda divisionen beräknas få en tillväxt på minst 10 procent årligen de kommande åren och bolaget räknar med att IMS ska svara för en snabbt växande andel av verksamheten.
För programvaruindustrin är det en enorm uppgift att utveckla både standardiserade och icke-standardiserade produkter åt den globala telekomindustrin. Samtidigt blir det en utdragen migrationsprocess innan dagens traditionella kretskopplade system för realtidstjänster har ersatts av IMS. Ingen nätoperatör klarar att skifta i ett enda steg.
Skiftet tar minst fem år
Detta kommer att ge konsultföretagen omfattande anpassningsjobb eftersom nätoperatörerna gradvis skiftar till IMS under minst fem år, påpekar ett konsultföretag.
Flera konsultföretag bedömer att när IMS väl finns på plats för traditionella telekomtjänster så kommer även en rad andra branscher att gå över till IMS. Skogsindustrin och bilindustrin har avancerade logistiknät där IMS med snabba realtidstjänster och global räckvidd passar in. Samma argument gäller tidskritiska finansiella tjänster och mediatjänster.
– Det blir dramatiskt billigare för branscher som bilindustrin och skogsindustrin att gå över till IMS, jämfört med de nät och tjänster som de använder idag för realtidsbaserade tjänster, säger Ulf Sallfeldt i EDS som har totalt 12 000 av 130 000 konsulter som idag arbetar för telekomindustrin.
I dag ligger den stora IMS-utvecklingen framför allt i Europa. Kina med Huawei och ZTE satsar, liksom NEC i Japan.
– Jag tror att alla konsultföretag inom telekomtjänstesektorn kommer att satsa på IMS, säger Tage Routuvaara som påpekar att många stora såsom IBM, Microsoft och Cisco hittills inte redovisat sina IMS-planer.
– Min bedömning är att även Cisco och Microsoft kommer att stödja IMS när marknaden tar fart, förutspår Routuvaara.
Ericsson, Nokia-Siemens Networks och Alcatel-Lucent satsar alla tre på att erbjuda programvaruindustrin en gratis öppen utvecklingsmiljö baserad på Eclipse. Tage Routuvaara bedömer att Huawei, ZTE, NEC med flera slår in på samma spår.
– Tekniskt är Ericssons och Nokia-Siemens plattformar likvärdiga, säger Routuvaara.
Den kritiska frågan för nätoperatörerna är hur skalbara utvecklingshjälpmedlen är. Operatörerna har ett behov av att kunna starta i begränsad skala och sedan växa. En annan viktig fråga är hur enkelt det är att använda produkterna. Svaren får stor betydelse för telekomindustrin.