Testerna har genomförts i Bluetest egenutvecklade mätkammare som ger ett mätresultat motsvarande fri rymd, det vill säga samma miljö som i ekofria rum. Läs mer om Bluetest här (länk)
Telefonerna har testats enligt TRP och TIS. TRP (totally radiated power) eller totalt utstrålad effekt vilket inkluderar även antennen i den här mätningen.
– Anpassningen mellan antennen och effektförstärkaren är inte alltid bra vilket man inte ser om man mäter på den antennkontakt som finns på en del mobiler, säger Mats Anderson som är vd på Bluetest.
TIS (total isotropic sensitivity) visar hur känslig hela mottagarkedjan inklusive antennen är. Här har Bluetest även testat om telefonens inbyggda wlan, Bluetooth eller GPS-mottagare påverkar känsligheten. Resultaten visar dock att så inte är fallet.
Man har dock inte mätt hur telefonen påverkas när man håller den vid huvudet eller i handen samtidigt som man pratar. För den typen av mätningar finns handfantomer liksom ett fantomhuvud.
Mats Andersson hävdar att det kan skilja så mycket som 3 till 9 dB mellan en bra och en dålig telefon när man håller den mot huvudet. Det beror på att antennens lob och dess anpassning påverkas av omgivningen.
Att bara hålla den i handen har mindre betydelse.
– Då brukar det inte skilja mer än 1 till 3 dB. Så har man dålig mottagning är det bättre att använda handsfree.
Även om Bluetests mätningar visar att radiodelen i Iphone uppför sig oklanderligt i en ideal miljö lär spekulationerna kring problemen med tappade samtal och dålig 3G-känslighet fortsätta.