JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST-Ericsson väljer australisk virtualisering
ST-Ericsson bygger en mobilplattform tillsammans med australiska OK Labs vars mikrokärna OKL4 ska integreras med ST-Ericssons 3G-plattformar.
Den hetaste mikrokärnan
OK Labs representerar den senaste utvecklingen inom området mikrokärnor – tekniken att bygga operativsystem i form av pusselbitar och därmed göra det möjligt att skräddarsy dem i minimalistiska utförande för olika tillämpningar.

OK Labs har under åren demonstrerat olika användningar för mikrokärnetekniken L4. För en månad sedan blev OK Labs exempelvis  först med att formellt bevisa att en version av L4 var ekvivalent med sin specifikation. Beviset öppnar möjligheter för L4 att användas i säkerhets- och verksamhetskritiska tillämpningar.

L4 är mest känd för möjligheten att använda den för att implementera virtualisering, det vill säga att låta L4 köra  operativsystem och andra programvarukomponenter som gäster. Detta ger systemutvecklaren ett abstraktionslager för kontroll under operativsystemsnivån och kan exempelvis kan utnyttjas för att köra flera operativsystem parallellt på en och samma processor eller för säkerhetsövervaka eller på andra sätt monitorera ett ensamt operativsystem.

OK Labs kallar sin mikrokärna för en mikrovisor, en sammandragning av mikrokärna och hypervisor.
Valet av OK Labs som partner har enligt OK Labs föregåtts av intensiv testning där ST Ericsson jämfört olika virtualiseringstekniker.

De två företagen  kommer nu att integrera OK Labs virtualiserare OKL4 Microvisor med ST-Ericssons multimediaplattformar för 3G. Detta blir enligt OK Labs den första gång som någon gör virtualisering på på en Cortex A9-multikärna – den generation Armprocessorer som kommer att sitta i de mest avancerade av nästa generations smartmobiler.
Under 2010 ska de två företagen släppa en gemensam plattform.

OK Labs hävdar att det gemensamma projektet kommer att bli marknadsledande när det gäller att erbjuda virtualisering på SMP-plattformar – det vill säga på multikärnor som kör operativsystem som automatiskt distribuerar jobb på kärnorna. På det området kommer projektet dock att möta konkurrens från företag som gör virtualisering på Intels x86-processorer, bland annat Atomfamiljen, som har inbyggt stöd för virtualisering och en hoper understödjande företag som erbjuder implementeringar inom olika inbyggnadsmarknader.

”Flexibilitet”, ”kortare tid till marknaden” och ”brett stöd för olika operativsystem”. Det är de begrepp som ST-Ericsson väljer för att beskriva nyttan med virtualisering och OKL4 i ett pressmeddelande från OK Labs.

OKL4 kan köra Symbian och Linux som gästoperativsystem. Stöd för Windows CE är under utveckling.

Elektroniktidningen har nyfiket följt OK Labs sedan år 2005 när det inledde ett samarbete med Qualcomm. Ett år senare startade Ericsson och OK Labs ett utvecklingsprojekt  tillsammans.

Sök efter OK Labs i vårt arkiv.

okl4
OK Labs mikrokärna kan köra andra operativsystem och programkomponenter som "gäster", isolerade från varandra i en och samma processor. Därmed kan kritiska komponenter blandas med öppna utan risk för att de kritiska delarna komprometteras.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)