JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömsnåla basstationer med brittisk touch

Brittiska Nujira avslöjar tre samarbeten som alla inkluderar företagets teknik Coolteq-h för basstationer. Syftet är självklart att väcka uppmärksamhet inför den stora telekommässan Mobile World Congress i Barcelona om två veckor.
Tre samarbeten – ett med RF Micro Devices, ett med TriQuint och ett med Texas Instruments – är vad Nujira vill locka med inför årets upplaga av Mobile World Congress. Alla tre handlar om att skapa strömsnålare effektförstärkare i radiobasstationer med hjälp av så kallad envelopp-tracking. Metoden innebär att man styr effektförstärkarens matningsspänning så att den följer basbandssignalens envelopp.

Samarbetet med RFMD har utmynnat i vad man påstår är världens mest effektiva bredbandiga effektförstärkare ämnad för 4G-basstationer. Konstruktionen, som kombinerar Nujiras modul Coolteq-h med en effektförstärkare (PA) i galliumnitrid (GaN) från RFMD, kan sända över en frekvensband på 728 till 960 MHz med en verkningsgrad på över 50 procent, hävdar Nujira.

– Framöver, när vi börjar använda GaN-kretsar som just nu utvecklas hos RFMD kommer vi att kunna täcka hela frekvensbandet från 700 MHz till 2,6 GHz med bara tre PA istället för 12 till 20 som behövs idag, säger Jeremy Hendy, marknadsansvarig på Nujira.

I samarbetet med TriQuint är det hög verkningsgrad vid 2,1 GHz som stått i fokus. Genom att kombinera TriQuints senaste effektförstärkare TriPower med Nujiras teknik för envelopp-tracking har man lyckats skapa en konstruktion som, enligt företagen, har en verkningsgrad på över 55 procent.

– Det är världens mest effektiva 2,1 GHz PA för LTE- och WCDMA-basstationer, säger Jeremy Hendy.

Det tredje samarbetet som Nujira slår på trumman för är med halvledarjätten Texas Instruments. Här handlar det om att Texas Instruments två DSP:er för predistorsion, GC5322 och GC5325, numera har ett gränssnitt som gör att de direkt kan kopplas samman med Nujiras Coolteq-h-familj.

Företagen hävdar att kombinationen DSP och Coolteq-h förenklar konstruktionsarbetet och därmed också minskar utvecklingstiden markant, jämfört då FPGA:er används.

– Till en början är det tillverkare av enklare basstationer som kommer att använda denna lösning, men på sikt tror jag att tekniken även kan komma att börja användas av de mer avancerade basstationstillverkare, säger Jeremy Hendy.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)