JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers i EU-projekt för nanosolkraft

Med hjälp av metalliska nanostrukturer går det att öka verkningsgraden och minska kostnaden för solceller. EU-projektet Prima, lett av belgiska Imec och med Chalmers som svensk deltagare, ska tillämpa forskningen på detta område för att ta fram kommersiellt gångbara solceller.  
Vissa nanostrukturerade metalliska ytor har väldigt speciella egenskaper - de kan absorbera och förstärka ljus på vissa våglängder. Det beror på att det inkommande ljuset alstrar en massoscillering av elektroner vid metallens yta, ett fenomen kallat plasmonik. Tillämpningar för detta kan tänkas såväl inom optisk kommunikation på kiselnivå som i solceller.

Just i solceller utnyttjas förstärkningseffekten, som gör det möjligt att producera solceller med mindre materialåtgång som sålunda blir billigare. Solcellerna kan vara av olika typer, exempelvis byggda på kristallint kisel, högpresterande III-V-material eller organiska substrat.

Projektet Prima, som just dragit igång inom EU:s sjunde ramprogram, har två syften. För det första ska mer kunskap tas fram om de fysikaliska mekanismerna i de metalliska nanostrukturerna, och hur de kan förbättra ljusabsorbtionen i solcellsmaterialen. För det andra ska projektet studera hur materialen och nanostrukturerna kan integreras i verklig solcellsproduktion. Ett stort antal strukturer ska testas och deras egenskaper mätas och jämföras med dagens bästa material för solceller.

Projektet drivs av det belgiska forskningsinstitutet Imec. Övriga deltagare är Chalmers, brittiska Imperial College, belgiska Photovoltech, brittiska Quantasol och australiensiska National University.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)